НОВИНИ

Един от големите български туроператори обяви фалит

Един от големите български туроператори "Астрал холидейз" обяви фалит. Компанията беше основен представител на фалиралата преди две седмици английска фирма "Томас кук".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:29, 07.10.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Бедстващи туристи няма, от компанията увериха, че са успели да платят изцяло екскурзиите на голяма част от клиентите си. Върнати са по домовете и всички чуждестранни туристи, които са били у нас, като клиенти на фалиралата "Томас кук". Под двеста човека ще бъдат засегнати, но ще получат парите си обратно чрез застрахователя на компанията. Директорите на двете дружества - туроператор и застраховател, бяха извикани на спешна среща при министъра на туризма Николина Ангелкова.

Ръководството на фалиралия български туроператор увери, че щетите за клиентите им са сведени до минимум.

Христо Гълбачев: Ние сме платили за всички клиенти на отиване и на връщане полетите, платили сме всички чартърни полети, платили сме всички хотели и всички трансфери.

"Астрал холидейз" е платил и за част от клиентите си, които тепърва от утре предстои да пътуват зад граница. Те ще бъдат информирани по телефона от служители на дружеството, че почивките им са гарантирани.

За друга част - по-малко от 200 човека, пари ще осигури застрахователната компания УНИКА, при която фалиралият туроператор има застраховка с покритие от 700 хиляди лева. Срокът за изплащане на застраховката е 15 дни.

Николай Генчев, гл. изп. директор на УНИКА: Ние възнамеряваме максимално бързо да удовлетворим финансово всеки един от пострадалите клиенти на "Астрал холидейз".

Застрахователят ще изплаща с предимство пари на хората, чийто екскурзии предстоят от утре и не са платени от турооператора. За тази цел е необходимо туристите да потърсят застрахователя - онлайн, на телефон или в офис на компанията.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Има, вижте, изключителна добронамереност както от "Астрал холидейз", така и от Уника и смятам, че абсолютно всичко ще се реши в спешен порядък и ще се задейства както по отношение на тези хора, които искат да реализират пътуванията си, така и по отношение на сумите които искат да си възстановят които са платили като депозит или за цялата си екскурзия.

С фалита си, около 100 човека от "Астрал холидейз" ще останат без работа, обявиха още от компанията. Към момента обаче ключови офиси на дружеството във всеки от по-големите градове ще продължат да работят.

Голяма част от големите хотели по морските ни курорти работеха именно с "Томас кук" като са договорени и част от пътуванията за догодина. Това налага тяхното предоговаряне. Съдействие по темата ще окаже и министърът на туризма Николина Ангелкова, която ще се срещне с четирима потенциални световни туроператори, които да работят с българските хотели, за да бъде спасен летния сезон догодина.


;

"Астрал холидейз" е поредният фалирал голям български туроператор.

През 2011 година фалит обяви туроператорът "Алма тур", като всички дружества от групата обявиха несъстоятелност. Година по-късно фалира "Он травел". През 2013 година съдбата им последва "ВалерИ 90". Заради геополитическа настабилност, довела до проблеми на пазарите в Турция и Египет през 2016 година фалит обяви и "Алфатур".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборна победа на опозицията в Косово
Изборна победа на опозицията в Косово
До 2 месеца ВКС решава за свободата на Полфрийман
До 2 месеца ВКС решава за свободата на Полфрийман