НОВИНИ

Един случай на заразен със СПИН в Благоевградска област тази година

Близо 1500 души в Благоевградска област са се изследвали за СПИН от началото на годината. Само един тест е бил положителен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. В страната обаче броят на новорегистрираните случаи е много по-голям – общо 220 души. Данните показват, че 90% от тях са мъже.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
09:30, 01.12.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В Световния ден за борба със СПИН експерти от Регионалната здравна инспекция в Благоевград се срещнаха с ученици и младежи, за да ги информират за опасната болест и начините за предпазване.

Веселка Мончева, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград: „Първото, което е, когато имат полов контакт, трябва да бъде с презерватив. Дори да си мислят, че само за един контакт може без презерватив, ако партньорът не е познат, рискът е много голям.”

В центъра на града бе разположен мобилен кабинет, където всеки можеше да си направи безплатен и анонимен тест за ХИВ/СПИН.

„Не боли, хора! Направете си тест за здраве, за да се чувствате спокойни и удовлетворени.”

„Страхът е много по-голям отколкото самото боцване, от личен опит го казвам. Преди малко беше първия тест, който съм си правила някога, разбира се е отрицателен.”

Експертите казват, че е добре да се изследваме за СПИН поне веднъж годишно.

Веселка Мончева, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград: „Може и по няколко пъти в зависимост от риска. Ако имаме кръвопреливания, татуировки някакви, всичи кръвни манипулации, които се правят са до известна степен рискови”.

Тази година в областта са изследвани над 200 души от най-рисковите групи.

Веселка Мончева, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград: ”Тази година сме изследвали над 150 мъже правещи секс с мъже и за наша голяма радост няма нито един положителен. 90 изследвания направихме сред наркоманите, предимно венозните наркомани.”

И при втората група тестовете за СПИН са били отрицателни, но са открити няколко случая на заразени хепатит B и C.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния отбелязва националния си празник с военен парад и протести
Румъния отбелязва националния си празник с военен парад и протести
Отворена ли е вратата за разпространение на СПИН сред зависимите
Отворена ли е вратата за разпространение на СПИН сред зависимите