НОВИНИ

Единственият у нас кибернож вече работи в Пловдив

Единственият у нас кибернож вече работи и обслужва пациенти в Пловдив. През модерния метод за отстраняване на туморни образувания до момента са преминали десетина онкоболни, съобщиха от Клиниката по лъчетерапия в Университетската болница "Св. Георги". Графикът за юни е запълнен.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
10:30, 12.06.2017 (извънредно)
5693
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Стефан Ганев от Горна Оряховица има туморно образувание в мозъка. Преминал е през почти всички възможни терапии у нас.

Стефан Ганев, пациент от Горна Оряховица
"След като последния път не можаха да стигнат по нормалния път до тумора и да го отстранят, сега се надявам, че с киберножа ще бъде отстранен. Мисля, че е единственият вариант."

Самата процедура на облъчване с киберножа трае между 30 и 90 минути - в зависимост от дозата, която се реализира и търпението на пациентите, защото те трябва да стоят обездвижени през цялото време."

Д-р Мария Влайкова, началник на клиниката по лъчетерапия в Пловдив
"До този момент имаме много кандидати, но повечето случаи са неподходящи за лечение с кибернож. Неподходящи са пациенти, които имат тумори с размери по-големи от 4-5 см."

Здравната каса поема напълно процедурата.

След въвеждането в експлоатация на киберножа отпада необходимостта пациентите да се препращат към различни онкологични центрове в Европа. Досега това забавяше и многократно оскъпяваше лечението им.

Апаратът бе монтиран в Клиниката по лъчетерапия в Пловдив края на 2015-а година. Започва работа чак сега, тъй като процедурите по радиационни замервания лицензиране и обучение на персонала отнемат време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипи на ВМА участваха в учение с американски колеги в Германия (СНИМКИ)
Екипи на ВМА участваха в учение с американски колеги в Германия (СНИМКИ)
Белгия отхвърля повечето повторни молби за убежище
Белгия отхвърля повечето повторни молби за убежище