НОВИНИ

Една година антиправителствени протести в Сърбия

В Белград отбелязаха една година антиправителствени протести.

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 08.12.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Първото шествие беше организирано на 7 декември 2018-та година, след като опозиционен политик беше брутално пребит в южния град Крушевац. Президентът Александър Вучич осъди остро деянието, но опозицията хвърли вината за него върху управляващите.

Последваха поредица от съботни протести. След като Вучич заяви, че няма да допусне незаконно взимане на властта, дори и „протестиращите да бъдат 5 милиона", се появи лозунгът "Един от пет милиона".

Обвиненията на протестиращите срещу управлението в страната са, че се потъпква демокрацията и че се налага контрол върху медиите, съдебната система и службите за сигурност.

Зарко Требжесанин, професор от факултета по философия в Белградския университет: За този опасен режим свободните и честни избори са смъртна заплаха. Ето защо те толкова неохотно приемат идеята. За нас няма друг законен, демократичен и мирен начин да се борим за истински демократични избори.
Мариника Тепич, заместник-председател на опозиционната Партия на свободата и справедливостта: Това не е просто протест. Това е борба да върнем държавата на хората, борба за живота на децата ни - за да останат тук, а не да напускат с еднопосочен билет.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава стачната мобилизация във Франция
Остава стачната мобилизация във Франция
Променлива облачност днес
Променлива облачност днес