COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Една година антиправителствени протести в Сърбия

В Белград отбелязаха една година антиправителствени протести.

от БНТ
08:03, 08.12.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Първото шествие беше организирано на 7 декември 2018-та година, след като опозиционен политик беше брутално пребит в южния град Крушевац. Президентът Александър Вучич осъди остро деянието, но опозицията хвърли вината за него върху управляващите.

Последваха поредица от съботни протести. След като Вучич заяви, че няма да допусне незаконно взимане на властта, дори и „протестиращите да бъдат 5 милиона", се появи лозунгът "Един от пет милиона".

Обвиненията на протестиращите срещу управлението в страната са, че се потъпква демокрацията и че се налага контрол върху медиите, съдебната система и службите за сигурност.

Зарко Требжесанин, професор от факултета по философия в Белградския университет: За този опасен режим свободните и честни избори са смъртна заплаха. Ето защо те толкова неохотно приемат идеята. За нас няма друг законен, демократичен и мирен начин да се борим за истински демократични избори.
Мариника Тепич, заместник-председател на опозиционната Партия на свободата и справедливостта: Това не е просто протест. Това е борба да върнем държавата на хората, борба за живота на децата ни - за да останат тук, а не да напускат с еднопосочен билет.
Топ 24
Най-четени
Трима от задържаните за случая в автобус 404 са с мярка надзор от инспектор
Трима от задържаните за случая в автобус 404 са с мярка надзор от инспектор
Къде се правят медалите за Нобеловите награди
Къде се правят медалите за Нобеловите награди