НОВИНИ

Една година от атентатите в Барселона и Камбрилс

Испания отбелязва днес една година от атентатите в Барселона и Камбрилс, когато загинаха 16 души, а повече от 120 бяха ранени. За днес е предвидена церемония в памет на жертвите, на която ще присъства испанския крал Фелипе VI и премиерът на страната Педро Санчес.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:36, 17.08.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В навечерието на годишнината от атентатите булевард Рамбла в Барселона бе покрит с цветя. По този начин близки на жертвите, местни жители и туристи почетоха паметта на невинно загиналите.

Ада Колау, кмет на Барселона: Те искаха да нанесат щети и го направиха. Беше тежък удар да загинат 15 души, а повече от сто да бъдат ранени, много хора бяха засегнати по различен начин. Но в същото време градът знаеше как да реагира. Нашият град вярва в ценностите на демокрацията. Хората излязоха по улиците, за да покажат, че не се страхуват и че терористите няма да ни заразят с омразата си.


;

На 17 август миналата година 22-годишният мароканец Юнес Абуякуб навлезе с висока скорост с микробус на булеварда и прегази 14 души. Над 100 души бяха ранени. После той излезе от превозното средство и избяга. Открадна кола и уби водача й.

Фиона Уилсън, дъщеря на жертва на атаката в Барселона: Беше много тежко. Мисля си какво щеше да стане, ако обядът бе продължил още малко или ако баща ми се намираше на две крачки от мястото на нападението. Или ако плановете му бяха да отиде на плаж, вместо разходката на площада. Но животът е такъв и никога няма да намерим отговорите.

Няколко часа след атаката в Барселона, в нощта на 17 срещу 18 август, петима съучастници на мароканския нападател имитираха действията му в град Камбрилс и прегазиха минувачи, преди да ги атакуват с нож. Там загина една жена. Равносметката - жертви и оцелели от 24 държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обобщават резултатите от допитването за смяната между лятно и зимно часово време
Обобщават резултатите от допитването за смяната между лятно и зимно часово време
След сигнал за бомба: ​Самолет кацна непланирано на остров Крит
След сигнал за бомба: ​Самолет кацна непланирано на остров Крит