НОВИНИ

Една година от избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция

Франция е разделена в мнението си дали първата година от управлението на Еманюел Макрон е успешно или не. На 7 май 2017-та бившият финансит стана най-младият президент в историята на страната. Противниците на Макрон отбелязаха 1 година от управлението му с масови протести.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
12:52, 07.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Ако има нещо, за което французите да са единни по отношение на Макрон е, че президентът действа. Това, което ги разделя, са неговите действия. Към момента най-младият френски президент се придържа към програмата си за реформи, въпреки сериозната съпротива на работниците и профсъюзите.

Освен силната си воля, Макрон има и други преимущества.

Паскал Перино, професор по политически науки: Силата на Макрон идва освен от упоритостта и безстрашието му и от огромната слабост на опонентите му. Дори в момента Макрон има поле за действие, за да продължи с реформите си.

При първата си година стана ясно, че Макрон ще е много активен на международната сцена. Още с появата си той сложи точка на съмненията дали е способен да изпълнява своите президентски задължения. Младият политик отговори категорично на Доналд Тръмп за климатичното споразумение, а пък във френската столица пристигна руският президент Владимир Путин.

;
Паскал Перино, професор по политически науки: Една година не е дълъг период в дипломацията. Въпреки това, Еманюел Макрон върна гласа на Франция на международната сцена. Особено след срещите с Путин и Тръмп.

Година след началото на мандата си Еманюел Макрон все още няма категорични победи и за него все още се съди по намеренията му, а не по резултатите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгарският президент възложи на Виктор Орбан да състави правителство
Унгарският президент възложи на Виктор Орбан да състави правителство
Останки от мастодонт на 8 милиона години откриха в Македония
Останки от мастодонт на 8 милиона години откриха в Македония