НОВИНИ

Една година от канонизацията на Св. Серафим Софийски Чудотворец

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия - Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, се навършва на 26 февруари. Затова през целия ден на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му, съобщиха от Светия синод.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:05, 26.02.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

По този повод с благословението на патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия ще бъдат организирани празненства с участието на представители на Руската православна църква и на Света гора /Атон/.

В днешния ден ще бъде отслужена и съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", в която преди година се състоя и тържественото прославление на светеца. Празничната богослужба ще бъде оглавена от Пловдивския митрополит Николай, а патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в литургията.

По обяд ще бъде отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от патриарх Неофит. В края на молебена ще бъде осветена новата икона на Св. Серафим, която ще стои над гроба му. Храмът ще бъде отворен днес от 7.00 до 21.00 часа.

Погребаният в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим Соболев беше канонизиран от Руската православна църква и от Българската православна църква през 2016 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червена тревога в Буенос Айрес заради горещините
"Червена тревога" в Буенос Айрес заради горещините
БЧК-Варна започва да раздава помощи на нуждаещи се
БЧК-Варна започва да раздава помощи на нуждаещи се