НОВИНИ

Една година след терора по улиците на Париж

Франция отбелязва една година от атентатите в Париж. В 9 часа местно време започнаха възпоменателните церемонии на всички 7 места, които бяха ударени от терористите. След нападенията, в страната беше обявено извънредно положение, което днес беше удължено с още три месеца.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:54, 13.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Минута мълчание в памет на 130-те души, които загинаха в нощта на 13 ноември. Всичко започва пред Стад дьо Франс, където трима джихадисти се опитаха да влязат на стадиона, по време на мач между Франция и Германия. Там беше и президентът Франсоа Оланд. Избра същото място, за да се включи във възпоменателната церемония.

На всяко от седемте места, където удариха терористите, ще бъдат поставени паметни плочи. Оцелели от атаките, близки на загиналите и парижани, съпричастни с болката им, положиха цветя пред 5-те заведения, където проехтяха изстрели.

;

Последната церемония е в зала Батаклан, където имаше и най-много жертви.

- Синът ми работеше в Батаклан, загина в нощта на нападенията. Преживяхме една кошмарна година. Сега сме тук, за да затворим този омагьосан кръг. Сърцето ми бие много, много силно...

- Болезнено е, но трябва да намерим начин да продължим напред. Трябва да покажем на терористите, че не сме се предали.

;;

Снощи Батаклан отново отвори врати с концерт на Стинг, а посланието отново беше това, което французите отправиха още във фаталната петъчна нощ - "няма да се поддадем на страха"...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Андреев: Няма данни някъде изборният ден да не е започнал
Александър Андреев: Няма данни някъде изборният ден да не е започнал
В Молдова също гласуват за президент
В Молдова също гласуват за президент