НОВИНИ

Една на милион: Среща с Адриана, която има шанс да заживее на Марс

До края на тази година 3 космически ракети ще изстрелят в Космоса машини, които ще проверят имало ли е някога живот на Марс. Този въпрос отдавна вълнува учените и според тях изглежда все по-вероятно в близкото бъдеще на съседната ни планета да заживеят хора. Милиардерът Илън Мъск дори обещава да създаде марсиански град, като изпрати 1 милион души на Червената планета.

bnt avatar logo
от БНТ
21:29, 22.02.2020
6922
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Тя е една на милион. От този един милион, който ще заживее на Марс.

д-р Адриана Маре, физик и квантов биолог: От 5-годишна си мечтая да изследвам други планети.

Разговорът с нея започва като фантастика. От ученичка има план за живота на Марс.

д-р Адриана Маре, физик и квантов биолог: Марс ще бъде нещо като бензиностанция, на която пътуващите до по-далечни дестинации ще могат да спрат за вода, за храна и да продължат нататък.

Само че тя отдавна не е просто мечтател, а доктор по квантова биология. И с екипа ѝ вече се подготвят за напускането на Земята.

д-р Адриана Маре, физик и квантов биолог: Мисля, че след 10 години ще видите първите хора, които ще отпътуват за Марс.

Обаче това не ви ли се струва малко страшно?

Мисля, че съдбата на бежанците е много по-страшна от пътуването до Марс. Ние знаем точно къде отиваме, знаем как изглежда, знаем какво да очакваме. Но да, може би първият екип, който ще отиде до Марс, ще има най-трудната задача, пред която човечеството някога се е изправяло.

Животът на Марс ще е нещо като бяло платно и първите заселници трябва да започнат от нулата.

д-р Адриана Маре, физик и квантов биолог: Първо трябва да си създадем кислород. След това ще си произведем и храна, ще имаме зелена площ. А 3D принтирането ще е решаващата технология. Тя ще ни помогне да създадем нов свят на място, където животът е изглеждал невъзможен.
д-р Адриана Маре, физик и квантов биолог: Парите няма да играят никаква роля на Марс. И съм готова да дам всичко от себе си, за да покажа, че има и друг начин на живот.

Тези над 100 милиона километра не звучи плашещо нито за нея, нито за родителите ѝ.

д-р Адриана Маре, физик и квантов биолог: Не бяха много изненадани, когато им казах, че планирам да отида до Марс. Мисля, че много хора живеят в един град и пак не се виждат често. А и на Марс, разбира се, ще имаме интернет.

Разговорът за съседната планета завършва като разговор за съседния град. Адриана не използва думата "може". Тя казва "ще". По един или друг начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минута е много навърши 40 години
"Минута е много" навърши 40 години
Урбекс туризмът набира популярност в България
Урбекс туризмът набира популярност в България