НОВИНИ

Едноминутно мълчание в Швеция в памет на жертвите от Стокхолм

Продължава разследването на нападението в шведската столица Стокхолм, при което загинаха 4-ма души, а 15 бяха ранени. Десетки хиляди души се събраха в центъра на шведската столица вчера на демонстрация срещу тероризма.

bnt avatar logo
от БНТ
06:21, 10.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

След атентата в петък контролът по границите на държавата е затегнат. Министър-председателят на страната Стефан Льовен заяви, че Швеция цени високо демокрацията и няма да позволи на омразата да подкопае свободата. През последните четири години Швеция е приела над 300 000 мигранти, което я прави първенец в Европейския съюз по брой бежанци на глава от населението.

Вчера местен вестник съобщи името на задържания узбекистанец - Рахмат Акилов. Той е получил отказ на молба за постоянно пребиваване в страната и от миналата година е подлежал на депортиране. Властите не са успели да намерят Акилов, тъй като адресната му регистрация е била невярна. Мотивите на нападателя все още не са известни, но според местни медии, той е имал радикални възгледи. За нападението е арестуван и втори човек.

Днес на обяд в цялата страна ще има едноминутно мълчание в памет на жертвите.

- Трудно ми е да кажа, но мисля все пак, че ние шведите ще продължим да живеем както сме живели до сега. Може би за момент все пак ще се променим, ще станем по-внимателни. Но в същото време това, което се случи е толкова нетипично и ужасно, че е трудно да го носим в себе си всеки ден. Не може всеки ден да се страхуваме. Мисля, че не може да се живее в постоянен страх.

- Нашата полиция показа, че в състояние да се справи. Всъщност аз съм много горд с тях, че направиха всичко, което можеха да направят. Наистина съм много горд с нашата полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Многохиляден протест в Будапеща в защита на Централноевропейския университет
Многохиляден протест в Будапеща в защита на Централноевропейския университет
В Египет обявиха тримесечно извънредно положение след атентатите
В Египет обявиха тримесечно извънредно положение след атентатите