НОВИНИ

Едва 7% от докаминствата в столицата не си плащат парното

Едва 7% от домакинствата в столицата не си плащат парното, съобщиха за "По света и у нас" от Топлофикация София. Оттам обясниха, че дори осъдените длъжници могат да разсрочат борча си чрез споразумение с топлофикационното дружество. От своя страна, омбудсманът предупреди да не допускаме да се стигне до дело, тъй като освен задължението, ще платим допълнително съдебни такси и консултантски възнаграждения.

Николай Минков
от Николай Минков Оператор: Мирослав Милков
17:01, 16.01.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

68-годишната столичанка Василка Александрова разчита единствено на скромната си пенсия, за да преживява. Сумата обаче се оказва недостатъчна за да си плаща парното редовно.

Василка Александрова: "Аз съм имала едни стари задължения. Аз знаех за тях и бях плащала известно време. Но след това Топлофикация въобще си мълчеше и аз някак си се отнесох в ежедневието и съм забравила".

Василка продължила да погасява само текущите сметки за парно, когато била неприятно изненадана.

Василка Александрова: "Без някакво съобщение предварително или да ме попитат нещо получавам запор на пенсията от юли месец. И отидох вече при частния съдебен изпълнител. След два дена получавам от друг частен съдебен изпълнител, оказа се пак за Топлофикация".

Оказва се, че първоначалният борч е нараснал двойно.

Василка Александрова: "Ами сумата не беше много голяма - 2500, но знаете лихвите какви са и със задълженията към частния съдебен изпълнител при единия е станало 5 500, а при другия са 700 и нещо бяха".


;

Омбудсманът Мая Манолова съветва длъжниците да не допускат да се стигне до съд, защото:

Мая Манолова - омбудсман: "Често принудителното събиране на дългове започва без изобщо потребителя да бъде уведомен и в процеса на това принудително събиране на гражданина се начисляват сериозни такси, разноски, юрисконсултски възнаграждения, адвокатски възнаграждения, такси за частен съдебен изпълнител".

Манолова даде и пример.

Мая Манолова - омбудсман: "Топлофикация София - 300 лв. за юрисконсултско възнаграждение пред Софийския районен съд, 350 пред частен съдебен изпълнител, плюс съдебните такси, плюс таксите за ЧСИ".

От топлофикация отговориха, че не те определят допълнителните разноски по делата.

Елизабет Павлова - говорител на Топлофикация София: "Топлофикация София, завеждайки дело, не уточнява размера на юрисконсулсткото възнаграждение. То се присъжда от съда. Дори на този етап клиентът има възможност да подпише споразумение с Топлофикация София и съответно да бъде облекчен в плащането на своето задължение на части".

От топлофикация съветват при затруднения със сметките да се обърнем към колцентъра за решаване на проблема.

Само за 2015 година столичната топлофикация е сключила над 6 хиляди споразумения с длъжници за повече от 18 млн. и 600 хиляди лева, от които клиентите вече са изплатили над 9 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди
60 мигранти заловени при преминаване от Сърбия в Румъния
60 мигранти заловени при преминаване от Сърбия в Румъния