НОВИНИ

Може ли спирането на помощи да напълни класните стаи?

Може ли да бъде ефективно последното предложение на управляващите социалните помощи да се спират за година, ако ученик има пет неизвинени отсъствия месечно или три пропуснати и неизвинени дни за месец? В студиото на "Сутрешен блок" по темата дискутираха Мая Гешева - директор на Националната финансово-стопанска гимназия, Огнян Исаев от НПО "Ромски образователен фонд" и Пламена Николова - програмен координатор в "Национална мрежа за децата".

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 21.03.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Семействата, които са лишени от социални помощи, защото децата им не посещават училище, се увеличават, отчитат от Агенцията за социално подпомагане.

Последното предложение на управляващите е социалните помощи да се спират за година, ако ученик има 5 неизвинени отсъствия месечно или 3 пропуснати и неизвинени дни за месец.

"Тази мярка не се прилага за първи път, тя съществува от повече от шест години. Единствената разлика, че в момента се увеличава срокът, за който ще се спират помощите. Аз не разбирам къде е добавената стойност на това. Когато детските (надбавки - б.р.) биват спряни за един месец, ако в следващия месец детето се появи в училище, то може да бъде подкрепено и да остане. При толкова дълъг срок на наказание (цял срок или цяла година - б.р.), шансът това дете да бъде винаги загубено от системата е много по-голям", коментира Пламена Николова от "Национална мрежа за децата".

Според Мая Гешева, директор на НФСГ, трябва да бъде погледнато над този проблем от друга гледна точка. За нея образованието трябва да бъде възприемано като висша ценност. В този контекст тя намира тези мерки за много разумни и балансирани, тъй като националната цел е през 2020 година да се намали дялът на учениците, които не посещават училище и той да достигне 11%. Към 2017 г. процентът е 11,7%.

Огнян Исаев не смята, че тази мярка не е в правилната посока:

"Колко от тези 400 хиляди семейства, които са получили за 2017-а тази помощ, ще бъдат мотивирани или демотивирани от 40 лева детето им да посещава училище? Естеството на причините, поради които едно дете не получава училище са най-различни. Ние се опитваме чрез едно централно решение да отговорим на всички местни и регионални специфики".

Повече от дискусията в студиото чуйте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политологът Мартин Табаков: Никой не печели от ситуацията между ЕНП и Фидес
Политологът Мартин Табаков: Никой не печели от ситуацията между ЕНП и "Фидес"
Има ли достатъчно свободни места в детските градини в Благоевград?
Има ли достатъчно свободни места в детските градини в Благоевград?