НОВИНИ

Безопасни ли са курортите на Египет?

Туристическият бранш в Египет още страда от отлива, последвал терористичния акт срещу руския самолет през октомври. По време на великденската ваканция заетостта на хотелите е била с 30 процента под обичайната. Но чужденците, които са посетили египетските курорти, са доволни от прекарването, установи екип на белгийската телевизия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:51, 28.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

През Великденските празници слънчевите египетски курорти се пълнят със западни туристи. Но след свалянето на руския самолет и в обстановката на несигурност в региона, отливът е чувствителен.

- Туристите се боят да идват тук. Зет ми не иска да ходи в мюсюлманска страна. А тук е безопасно, посрещат те като цар.

Властите отчитат опасността от инциденти и правят всичко, за да осигурят спокойна почивка на гостите, уверява шефът на силите за сигурност в курортното градче Ел Гуна.

- Имаме над 700 души охрана на терена. Ел Гуна е разделен на сектори.

Избралите да дойдат тук, се чувстват както във всеки добър курорт. Това споделя и този младеж, който е участвал в състезание по кайтсърф.

- Не се чувствам несигурен. Спокоен съм, всички са мили.

Точно сега това белгийско семейство може би се чувства по-сигурно в Близкия изток, отколкото в родината си.

- Хората отдавна ни питат защо ходим в Египет. Аз казвам: "Дъщеря ми работи в центъра на Брюксел. Там е много по-опасно, отколкото тук. Човек не може да се заключи у дома в мазето си.

Тази оптимистична картина не променя факта, че туристическият бранш в Египет има сериозни проблеми. При скорошните промени в правителството президентът Абдел Фатах ас Сиси назначи и нов министър на туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози ще разкриват тайните на Небет тепе
Археолози ще разкриват тайните на Небет тепе
Две награди „Икар” за Пловдивския театър
Две награди „Икар” за Пловдивския театър