НОВИНИ

Египетският Индиана Джоунс пристигна в България

Световноизвестният египтолог доктор Захи Хауас, наричан египетският Индиана Джоунс, е в България. Поводът е утрешният 90-годишен юбилей на българо-египетските дипломатически отношения. Д-р Хауас ще направи специални разкрития за смъртта на Тутанкамон, но днес, пред камерата на "По света и у нас", той призова туристите да не спират да посещават Египет, защото в противен случай насърчават терористите.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:49, 08.02.2016
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Без широкополата си шапка в стил Индиана Джоунс, малко по-нисък, отколкото сме си го представяли по Нешънал Джиографик и по Дискавъри, и с костюм.. Но с пламтящият дух на откривател, с магнетичната енергия на археолог, разбулил много тайни за смъртните и za избраните от Боговете в древен Египет. Само с няколко думи за Нефертити и Тутанкамон, д-р Захи Хауас успя да ни спечели за каузата си и за Египет дори в баналната обстановка на една зала за пресконференции.

д-р Захи Хауас - египтолог
"Ако спрете на пътувате до Египет, на практика насърчавате терористите да вършат безобразията си срещу нас. Ако не посещавате Египет, ние никога няма да можем да реставрираме паметниците. Защото за тяхната реставрация зависим изцяло от билетите, които туристите плащат, когато дойдат в Египет. Затова сега за нас туризмът е особено важен не само за икономиката ни, но и за да възстановим египетските монументи, които принадлежат не само на нас, а на хората по целия свят."


;

Колко ли трябва да се е разбунтувала душата на човек, който всеки ден живее с миналото, че с такава жар да говори за настоящето? Д-р Хауас се показа в ново амплоа - на защитник на културата и световното наследство срещу изстъпленията на Ислямска държава.

д-р Захи Хауас - египтолог
"Те унищожиха повечето старини на Либия, Сирия и Ирак. Взимат артефактите от музеите и ги продават, за да купуват оръжие, с което да ни избиват."

И когато Индиана Джоунс предупреждава, че тези дни музеят в Багдад е под заплаха от разграбване, най-вероятно трябва да го чуем. Разказа ни, че няма мрежи от тунели под Сфинкса. Че пирамидите са строени от египтяни, а не от роби. А за утре обеща да ни разкаже как е на крачка да разкрие гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. И за руския радар, който ще му позволи да вижда под земята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децa искат велоалея до училище
Децa искат велоалея до училище
НДК - осветен в лилаво
НДК - осветен в лилаво