НОВИНИ

ЕК: Българите не вярват в независимостта на съдебната система

България е на предпоследно място в Европейския съюз по увереност на обществото в независимостта на съдебната система. Най-голямо доверие към съдебната система изпитват хората в Дания, Финландия и Швеция. Данните бяха публикувани днес от Европейската комисия в сравнителен анализ на състоянието на правосъдието в съюза.

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 11.04.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Малко над 20 процента от българите смятат, че съдиите и съдилищата са независими, около осем процента нямат мнение, а всички останали изпитват съмнения в независимостта. След България е само Словакия. Точно обратно е мнението на датчаните, финландците и шведите за пръвосъдните им системи. Българите се съмняват, защото смятат, че съдиите са подложени на натиск от политици и икономически кръгове. По-малко са тези, според които независимостта страда заради ниския социален статус на съдиите. Поради същите причини и фирмите смятат, че съдебната система е по-скоро зависима, отколкото независима.

България е на първо място в Европейския съюз по държавни разходи за съдебната система. Близо 0.7 процента от БВП отиват за издръжка на системата. Най-малки са разходите на Кипър - малко над 0.1 процента от БВП.

България е на четвърто място по брой на съдии на сто хиляди граждани - 30 съдии, а най-малко са в Ирландия - четири. По брой на адвокатите на сто хиляди души България е на десето място с малко над 150, първа е Гърция с близо 400, последна - Финландия с около 45.

Данните показват, че в България административните, гражданските и търговските дела се решават в горе-долу същите срокове, както в останалите държави от Европейския съюз.

;

Това обобщение е публикувано в т.нар. Информационно табло на съюза за правосъдието и показва, че усилията на държавите-членки да подобряват съдебната си система дават резултати:

Вера Юрова, еврокомисар за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете: "Например продължителността на гражданските и търговските дела намалява. Сега е необходимо по-малко време за вземане на решение и някои страни, в които имаше много чакащи дела, вече решават проблема".

Обобщените данни на Европейската комисия не отменят действащия за България и Румъния механизъм за наблюдение на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Добри се оттегли от света и заживя в манастир
Дядо Добри се оттегли от света и заживя в манастир
Изнесени приемни на полското посолство
Изнесени приемни на полското посолство