НОВИНИ

ЕК: България се справя добре със съобщенията с реч на омраза в социалните мрежи

България се справя много добре с премахването на онлайн съобщения, в които се съдържа реч на омраза. Това показват данни на Европейската комисия, представени днес. Наблюдението обхваща платформите на Facebook, Twitter и YouTube, Instagram и Google+ във всички държави-членки. През миналата година от българското интернет пространство са премахнати 100 процента от съобщенията, съдържащи реч на омраза, за които е подаден сигнал.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:36, 04.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

През 2016 г. Европейската комисия и няколко големи ИТ дружества подписаха Кодекс за противодействие на незаконните изказвания онлайн, които съдържат реч на омразата. Оттогава Брюксел извърша редовен мониторинг дали кодексът се спазва и как се справят държавите-членки.

Последният доклад показва, че България, Кипър и Гърция са премахнали всички онлайн съобщения, за които е било докладвано. Средно в целия ЕС се премахва над 70 процента от незаконното съдържание с реч на омразата.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете: Поисках от платформите да реагират срещу изказвания, съдържани ксенофобия и расизъм. Те са незаконни във всички държави-членки, както офлайн, така и он-лайн. Идеята ни е да направим тези платформи, които съдържат милиони съобщения по-отговорни и да защитим жертвите на речта на омразата.
;

Според доклада на Брюксел най-голям е процентът онлайн на ксенофобските изказвания, включително антимигрантските. Следват съобщенията, съдържащи реч на омраза срещу хората с различна ориентация, срещи ромите и евреите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев разпространи позиция за ситуацията във Венецуела
Президентът Радев разпространи позиция за ситуацията във Венецуела
Ананиев обеща допълнителни средства на болницата в Козлодуй
Ананиев обеща допълнителни средства на болницата в Козлодуй