НОВИНИ

ЕК дава 6 страни на съд заради замърсяване на въздуха

Еврокомисията призова настойчиво България и още 19 държави да приложат правилно нормите за ядрените отпадъци. Нашата страна е в групата, приканени да приемат национални програми за политика за управление на използваното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци. Междувременно Еврокомисията обяви, че предава на Европейския съд 6 държави членки заради лошо качество на въздуха.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 17.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Германия, Франция и Великобритания отговарят за наднормени количества азотен диоксид от автомобилите. Италия, Унгария и Румъния са санкционирани заради високо съдържание на фини прахови частици. Комисията отбелязва, че посочените страни са имали 10 години за справяне с проблемите. Изправяне пред европейското правосъдие заради лошо качество на въздуха рискуваха общо девет държави членки, от които се изискваше план за действие. Испания, Словакия и Чехия избегнаха наказание.

Кармену Вела - еврокомисар по околна среда: Чакахме достатъчно дълго и не можем да продължаваме. Не може да имаме планове, в които се казва, че спазването на нормите може да стане след 2020, дори след 2025 година.

Според Европейската агенция по околна среда замърсяването с фини прахови частици в Европа причинява годишно преждевременна смърт на 400 000 души, а азотният диоксид - на 75 000. Еврокомисията продължава наказателните процедури по мерките след Дизелгейт срещу Германия, Великобритания, Люксембург и Италия с изпращане на официални уведомителни писма.

Висящи дела за нарушение по сходни причини има срещу общо 16 страни, включително България. Европейският съд установи, че нашата страна и Полша нарушават законодателството на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушката в Плевенско е унищожила близо 5 хиляди декара земеделски площи
Градушката в Плевенско е унищожила близо 5 хиляди декара земеделски площи
Голмайсторът Гризман: Заради такъв трофей оставих дома си на 14 години
Голмайсторът Гризман: Заради такъв трофей оставих дома си на 14 години