НОВИНИ

ЕК дава България на съд заради електронните паспорти

Европейската комисия дава България на съд, защото не е изпълнила разпоредбите за електронните паспорти и електронните разрешения за пребиваване в чужбина.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:57, 17.11.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Според Брюксел, страната ни не е осигурила звено за контакт, което позволява обмен на информация за пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и в разрешенията за пребиваване на граждани от трети страни. Чрез обменът на тази информация се предотвратява злоупотреба с биометричните характеристики.

Освен това, така лишаваме другите държави от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти.

И още две решения на Еврокомисията - първото е свързано с искане към България да въведе европейските разпоредби за финансовото отчитане, които намаляват административната тежест за малките предприятия и подобряват качеството на финансовите доклади. Отправено е искане и за прилагане на европейската директива за безопасността на свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арнаудова: Ще има други обвиняеми за Белене
Арнаудова: Ще има други обвиняеми за "Белене"
Нова база на националите ни по футбол беше открита в Бояна
Нова база на националите ни по футбол беше открита в Бояна