НОВИНИ

ЕК и ЕП призоваха държавите-членки за ратификация на Истанбулската конвенция

Европейската комисия и Европейският парламент призоваха държавите-членки на ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят колкото се може по-скоро. Това стана снощи по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Всички държави от ЕС са подписали конвенцията, но само 17 са я ратифицирани. Сред държавите, които все още не са, е и България.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:16, 13.03.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Според зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип Конвенцията е предизвикала интензивни обществени дебати в някои държави заради грешния превод и неправилно тълкуване на термина "джендър".

Андрус Ансип, зам.-председател на Европейската комисия: Има притеснения, че ратифицирането на конвенцията ще принуди държавите-членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанец на транссексуални или интерсексуални лица. Нека бъда много ясен. Целта на Конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел.

Представители на основните политически групи в Европарламента призоваха държавите, които все още не са ратифицирали конвенцията, да го направят. Според европейските социалисти документът не е идеология, а опит за защита на жените от насилие.

Кристин Револ Далон Бонефоа, ПЕС: Докато правителството на България, която в момента е председател на Съвета на ЕС, оттегля Истанбулската конвенция от парламента, жените в цяла Европа продължават да бъдат бити, изнасилвани, тормозени и дори убивани поради единствената причина, че са жени.

Ангел Джамбазки от ВМРО заяви по време на дебата, че представлява България и българското правителство и нарече думите на колегите си от Европарламента по отношение на страната ни "непремерени".

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти: По-голямата част от вас доказаха, че разговорът за тази конвенция е политически и става дума за леви позиции. Разбирам, че част от депутатите искат да си играят на комунизъм и леви позиции, но просто не са живели във време на комунизъм. Ние сме против насилието, но в този документ има "джендър" идеология.

Според Европейската народна партия Истанбулската конвенция е най-добрият инструмент за борба с насилието срещу жени, с който в момента разполагаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна се търсят кадри за туризма, учители и шофьори
Във Варна се търсят кадри за туризма, учители и шофьори
Възстановено е движението при Кресненското дефиле
Възстановено е движението при Кресненското дефиле