НОВИНИ

ЕК изработва стратегия срещу фалшивите новини

Европейската комисия започва изработването на стратегия за борба с фалшивите новини. Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви създаването на експертна група на високо ниво, която да работи по проблема. През април следващата година трябва да е готов първият доклад с конкретни действия за справяне с феномена фалшиви новини и дезинформацията онлайн.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:20, 14.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Според проучване на Би Би Си, цитирано от Мария Габриел, 79% от запитаните граждани от 18 държави не могат да различат фалшивите от истинските новини. По време на предизборната кампания в САЩ най-четените фалшиви статии във "Фейсбук" са генерирали с над един милион повече посещения от най-четените достоверни заглавия. Габриел подчерта, че явлението "фалшиви новини" придобива огромни размери като застрашава не само традиционните медии и предизборни кампании, но и устоите на демокрацията.

Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество: "Създаването на фалшиви новини с манипулативни цели е симптом на заболяване, което може да наречем "информационна болест". То ни засяга, защото се възползва от уязвимостта на обществото. Жизненоважно е не просто да намерим лекарство, а да потърсим ваксина срещу фалшивите новини. Това е начинът да защитим нашите демократични ценности и постижения".

На конференция в Брюксел Габриел покани граждани, социални медии, телевизии, печатни и онлайн издания, университетски преподаватели и експерти да обединят идеите си за справяне с проблема.

Проф. Винсент Хендрикс от Университета в Копенхаген: "Фалшивите новини е имало винаги, но сега те се разпространяват много по-бързо и по-глобално. Има три причини за влизане в бизнеса с фалшивите новини - за пропагандни цели, за правене на пари, защото те са свързани с рекламата и трето, просто за удоволствие".

Европейската комисия приканва специалисти от всички държави да кандидатстват за участие в експертната група на високо ниво, която ще създава стратегията за справянето с феномена. До средата на декември кандидатите ще могат да подават заявления, а дейността на групата ще продължи няколко месеца. През пролетта на следващата година Брюксел иска да представи конкретни решения за борба с фалшивите новини и дезинформацията онлайн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София откриха паметник на братя Прошек
В София откриха паметник на братя Прошек
Урок по родолюбие в Хуманитарната гимназия в Благоевград
Урок по родолюбие в Хуманитарната гимназия в Благоевград