НОВИНИ

ЕК настоява Кипър да разследва издаването на „златни паспорти”

Европейската комисия е изпратила в петък писмо до правителството на Кипър с искане да бъде разяснено решението за отнемане на кипърското гражданство на 26 лица, съобщава „Катимерини”. Гражданството е получено въз основа на направени в страната инвестиции.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:30, 03.12.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света
настоява кипър разследва издаването златни паспорти

В писмото се пита дали Никозия ще разследва „възможно нарушение“ при издаването на тези паспорти и как възнамерява да попречи на хора с рискови профили да получават паспорти в бъдеще.

Еврокомисията очаква да получи отговор до 6 януари.

ЕК поиска също от Малта да изясни как възнамерява да се справи със слабостите на Bank of Valletta по отношение на мониторинга на чуждестранни клиенти, кандидатствали за закупуване на малтийско гражданство по така наречената схема „златен паспорт“.

В началото на ноември Кипър обяви, че започва действия за отнемане на 26 „златни паспорта” след разследване на ЕС за възможни нарушения на схемата „гражданство срещу инвестиции”.

Брюксел оказва натиск върху Кипър да реформира своята схема за гражданство срещу инвестиции, която, според ЕК, може да позволи на групи от организираната престъпност да проникнат в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заседанието срещу собственика на ТАД Груп продължава на 5 декември
Заседанието срещу собственика на "ТАД Груп" продължава на 5 декември
Цацаров: Само 7% от служителите на КПКОНПИ се борят пряко с корупцията
Цацаров: Само 7% от служителите на КПКОНПИ се борят пряко с корупцията