НОВИНИ

ЕК не постави Виктория Маринова сред журналистите, загинали заради работата си

Европейската комисия почете с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куциак (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция. Комисията разпространи изявление по повод годишнината от смъртта на малтийската журналистка.

bnt avatar logo
от БТА
14:48, 16.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
постави виктория маринова сред журналистите загинали заради работата

В последвал въпрос на всекидневната пресконференция на ЕК защо сред имената на журналистите не е била посочена и убитата в Русе телевизионна водеща Виктория Маринова, говорител поясни, че това е свързано с данните от разследването в България и Германия на нейното убийство.

"Мисля, че това, че разпространихме изявление за резултата от полицейското разследване в България и Германия, за много бързата реакция и за (залавянето) на предполагаемия убиец и подбудите - мисля, че това ни накара да се насочим в изявление към журналистите, пострадали заради своята работа. Това мога да кажа", добави говорителят.

"Преди година Галиция се събуди на този ден за последен път, преди да бъде убита заради своята работа. Днес трябва да спрем това, което правим, и високо да заявим, че в Европа трябва да бъде безопасно да се говори свободно, журналистите никога не трябва да бъдат плашени. Днес отдаваме почит на Галиция, Куциак и всеки журналист, притискан и заплашван, дори убиван, в Европа и по света", допълни говорителят.

Той покани на трибуната представителя на организацията "Репортери без граници" Жюли Мажержак. От името на няколко европейски организации за защита на журналистите тя призова разследването в Малта да разкрие поръчителите на убийството на Дафне Галиция, както и за обществена проверка дали атентатът срещу журналистката е можело да бъде предотвратен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова находка променя историята на изпепеления от вулкан град Помпей
Нова находка променя историята на изпепеления от вулкан град Помпей
Енергийният министър: Няма да има съкращения в Мини „Марица Изток
Енергийният министър: Няма да има съкращения в Мини „Марица Изток"