НОВИНИ

ЕК очаква бързо разследване на убийството на българската журналистка

Европейската комисия очаква бързо и задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, съобщи говорител на институцията днес. Председателят на Европарламента Антонио Таяни заяви, че виновните трябва да бъдат подведени под отговорност. Призив към българските власти за бързи действия отправиха и евродепутати от различни политически партии. От Еврокомисията съобщиха още, че следят медийните материали, свързани с подозренията за злоупотреби с еврофондове в България. Реакциите обобщава кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:59, 08.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

"Шокирани сме". Така зам.-председателят на Еворокомисията Франс Тимерманс и комисарят по правосъдие Вера Йоурова реагираха на новината за убийството на журналистката Виктория Маринова. Йоурова предложи на разследващите в България европейската помощ, ако преценят, че имат нужда. "Още един смел журналист стана жертва в борбата за истината и срещу корупцията", написа Тимерманс в Туитър. От Еврокомисията коментираха, че журналистите навсякъде трябва да се чувстват защитени.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: С голяма тъга научихме за убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Нашите мисли са с нейното семейство и приятели. Европейската комисия очаква бързо и задълбочено разследване от страна на властите, което да доведе до това отговорните за това убийство да бъдат изправени пред съда и да бъде изяснено дали атаката е свързана с нейната работа.

Еврокомисията следи и всички публикации, свързани с подозрения за нарушения с евросредства в строителния бранш в България. Брюксел е поискал допълнителна информация от властите, които са отговорни за съответните фондове. Събраните данни ще бъдат предадени и на Службата за борба с измамите ОЛАФ, която да прецени дали да започне проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет одобри промени в данъчните закони
Тристранният съвет одобри промени в данъчните закони
ДРУГИТЕ новини: Ара се готви за София
ДРУГИТЕ новини: Ара се готви за София