НОВИНИ

Брюксел отпуска 368 милиона евро за третата линия на метрото в София

Европейската комисия одобри днес инвестиция от над 368 милиона евро за изграждането на новата трета линия на метрото в София. Парите ще бъдат отпуснати от фондовете на Европейския съюз за регионално развитие по линия на новата Оперативна програма "Транспорт".

bnt avatar logo
от Мирослава Николачкова
13:50, 26.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Новият лъч на метрото ще се разполага на почти 8 км и ще включва осем нови метростанции. Целта на инвестицията е да се свържат жилищните квартали "Сухата река", "Хаджи Димитър", "Красно село", "Славия", "Белите брези", "Лагера" и "Хиподрума" с центъра на София. С линия 3 също ще може да се стига и до жилищни квартали "Люлин", "Младост", "Обеля", "Надежда", "Лозенец" и "Дружба", като се прави връзка с линии 1 и 2. Част от средствата, отруснати от Брюксел, ще финансират покупката на 20 нови метровлака, които да обслужват линията.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу подчерта, че екологичният обществен транспорт ще привлече повече туристи, ще подобри живота на софиянци и ще насърчи конкурентоспособността на местната икономика.

Брюксел е дал позволение на страната ни да дострои и Околовръстния път на София с еврофондове от новия бюджет до 2020 г. Въпреки закъснението, Северната скоростна тангента и други отсечки от Околовръстното шосе ще се довършат за сметка на фондовете, е решила Европейската комисия. Отделените средства за проекта са 37,7 милиона евро. Строежът на Северната тангента се забави заради съдебни процедури за отчуждаване на земите, както и заради проблеми с обществените поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новосформираната прокурорска колегия на ВСС ще заседава всяка сряда
Новосформираната прокурорска колегия на ВСС ще заседава всяка сряда
Започна седмицата на модата в Сао Пауло
Започна седмицата на модата в Сао Пауло