Европейската комисия ще прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, но формално решението ще трябва да бъде консултирано със Съвета и Европарламента. България все пак ще трябва да продължи да изпълнява поетите ангажименти. Новата комисия ще продължи наблюдението, но под друга форма и то ще важи за всички членки на Съюза.

Механизмът за сътрудничество и проверка, който засягаше България и Румъния, е на път да отиде в историята. Вместо това ЕК ще създаде нов инструмент, чрез който ще следи за спазването на принципите на правовата държава, не само в нашите държави, но във всички страни-членки на ЕС.

Еврокомисията е на мнение, че напредъкът на България е достатъчен и препоръчва мониторингът да отпадне. Все пак, страната ни трябва да продължи да работи. Трайното изпълнение на ангажиментите ще бъде контролирано от съвет, който ще бъде създаден в София.

Занапред този съвет ще осъществява диалога с Европейската комисия в рамките на бъдещия механизъм на ЕС за спазване на върховенството на закона във всички държави членки. Ще трябва да продължат и реформите, свързани с борбата с корупцията.

Брюксел очаква от конкретни процедури за отчетността на главния прокурор, а също и законодателство за отмяна на разпоредби в Закона за съдебната власт, които изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нарече напредъка на България впечатляващ и поясни, че окончателното решение за спиране на мониторинга ще бъде взето след консултации със Съвета и парламента.

Еврокомисар Димитрис Аврамопулос също коментира, че България последователно е свършила работата си.

Димитрис Аврамопулос-еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство: Комисията смята напредъкът, постигнат от България по Механизма за сътрудничество и проверка, за достатъчен, да покрие ангажиментите, поети от България при приемането й в ЕС. България трябва да продължи да работи последователно, за да превърне ангажиментите, отразени в този доклад в конкретно законодателство и да работи за прилагането му.

Окончателното решение за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка за България все още не е взето. Кога ще стане това и дали решението ще бъде взето от тази комисия или от следващата?

Димитрис Аврамопулос еврокомисар по миграция , вътрешни работи и гражданство: Опитвате се да ме хванете в капан. Колко дълго ще работи тази комисия - това е въпросът ви. Но в европейските институции има приемственост. Това, което беше решено и обявено днес, ще има продължение в следващата комисия. Не съм тук, за да предсказвам политически ходове в бъдеще. Но поне в рамките на месец напред ще продължим по този път.

Българските евродепутати от различни политически партии изразиха задоволство от отпадането на наблюдението, още повече, ако това отвори и пътя ни към Шенген. Все пак, имаше и опасения колко ефективен ще бъде новият общоевропейски механизъм.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП- Разбира се, че трябва да сме удовлетворени от това, че след 12 години, след изпълнение на всички препоръки в тези годишни доклади на ЕК към България, този доклад е последния, който казва, че България е изпълнила наистина всички препоръки и няма да има повече доклади.
Сергей Станишев, евродепутат БСП/ГПДС - Често механизма за контрол и сътрудничество в областта на правосъдието се използваше от някои страни като инструмент за дискриминация на България по някои въпроси, най-вече за Шенген. Вие знаете, че аз водя от години битка към тази несправедливост, която се извършва към България и сега ще има по-малко аргументи.
Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ- Най-важното е, че самия мониторингов доклад отпада. Ние като политическа сила и на Европейските избори и преди това в нашата предизборна платформа многократно сме заявявали, че в доклада има много ограничителни ангажименти по отношение на човешките права и върховенството на закона.
Радан Кънев, евродепутат - Добрата новина не зависи от комисията, тя зависи от това дали в България реално са осъществени нужните реформи.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007 година като преходна мярка за улесняване на усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.

За разлика от България, докладът за Румъния беше силно критичен. Брюксел констатира, че не само няма напредък, но и има връщане назад. По отношение на северната ни съседка няма препоръка за прекратяване на доклада.

МС за доклада на Еврокомисията: България ще продължи с реформите

МС за доклада на Еврокомисията: България ще продължи с реформите

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира, че Еврокомисията за първи път в този мониторингов доклад ясно и категорично констатира...