COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕК отправи нови препоръки към България за подобряване на икономическата среда

Нови препоръки на Европейската комисия към България за подобряване на икономическата среда. Основните са свързани с подобряване на събираемостта на данъците в сектора на горивата и пазара на труда, увеличаване на надзора в застрахователния и банковия сектор и увеличаване на инвестициите в науката. Препоръките са свързани с отчета на последното шестмесечие в целия евросъюз.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:42, 05.06.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

България остава сред страните с най-ниски доходи - над 32,8% от населението е в риск от социално изключване. Разликата между доходите на най-богатите и най-бедните също е сред най-големите в Евросъюза - 7,7 пъти, отчита Брюксел.

Валдис Домбровскис, зам. -председател на Европейската комисия: Европейската икономика е в много по-добро състояние от това, в което я заварихме, седем години непрекъснат растеж, инвестициите са възстановени, публичните финанси растат, заетостта е на рекордни нива, създадени са около 12 милиона работни места.
За съжаление тези числа не са валидни за всички държави в общността, някои от европейските страни не успяха да се възползват от добрите икономически години - да създадат необходимите финансови буфери и да направят необходимите реформи.

Общо отправените препоръки към България са 31 и засягат главно икономическата и социалната политика. Специално внимание Европейската комисия обръща на липсата на достатъчно инвестиции в наука, недостатъчно доброто образование, значителния брой на децата, които напускат училище.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси: Днес комисията трябва да направи допълнителни усилия, за да бъдат отстранени някои лоши практики от икономиката и обществото ни. Нашите препоръки са твърдо за по-големи мерки срещу прането на пари в някои държави като Дания, Естония, Латвия, България, Малта и Швеция.

Освен това, впечатление на комисията са направили бавните реформи в публичния сектор, лошото управление на държавните компании и бавното изпълнение на целите за постигане на енергийна ефективност. Брюксел препоръчва на България за засили контрола в банковия и застрахователния сектор, да отстрани забавянето при изграждане на трансевропейските жп трасета и пътища и да увеличи парите за здравеопазване.

Специална част в този доклад от европейската комисия е свързана с нередностите в застраховката зелена карта и забавянето при приемането на системата за поощряване на изрядните шофьори бонус-малус.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Половин милион лева за ремонт на кораба Радецки отпусна правителството
Половин милион лева за ремонт на кораба "Радецки" отпусна правителството