ЕК е одобрила 20 млн. лева за преодоляване на щетите в Хитрино

Европейската комисия е одобрила днес осигуряването на близо 20 милиона лева за справяне с щетите от взрива в Хитрино. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на земеделието и горите в оставка Десислава Танева. Първата част от 8 милиона лева ще бъде отпусната още тази седмица.

от БНТ
преди 3 години
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Танева уточни, че сумата ще бъде осигурена в резултат на работата на създадена работна група по инициатива на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Близо 20 милиона лева ще бъдат насочени целево възможно най-бързо към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива, посочи Танева.

Средствата ще бъдат осигурени по програмата за развитието на селските райони. Общината има проектна готовност за изграждане на ВиК, улична и пътна мрежа за общо осем милиона лева. До края на седмицата ще подпиша заповед за изпълнението на тези проекти, заяви министърът в оставка.

Танева добави, че местните власти в Хитрино следва да изготвят проекти за ремонт на пострадалите от взрива общински сгради. Тогава ще бъдат осигурени останалите близо 12 милиона лева.

Десислава Танева, министър на земеделието в оставка: След, на практика двудневна комуникация на създадена работна група, с подкрепата на и по инициатива на комисар Кристалина Георгиева, с подкрепата на комисаря по земеделие Фил Хоган и Корина Крецо можем да обявим, че 20 милиона лева, близо 20 милиона лева или десет милиона евро ще бъдат насочени целево възможно по най-бързия начин към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива, като това ще стане по условията на Програмата за развитие на селските райони.
Топ 24
Най-четени