НОВИНИ

ЕК предлага мерки за защита правата на потребителите

Потребителски организации да могат да подават колективни жалби от името на големи групи измамени граждани. Това предлага Европейската комисия, която планира законодателни мерки за по-добра защита на правата на потребителите. Предвиждат се и сериозни глоби за търговци, които продават некачествени стоки. Предложените днес нови мерки ще влязат в сила, ако бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:38, 11.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Дизел гейт в Германия и скандалът с Фейсбук поставиха на дневен ред необходимостта европейските потребители да могат по-лесно да подават колективни жалби в съда срещу мащабни измами. В момента в повечето държави от ЕС гражданите могат да внасят само индивидуални съдебни искове. Често те се отказват да водят дела срещу големите компании заради високите съдебни разходи и дългите процеси.

Сега Брюксел променя правилата. Упълномощени потребителни организации ще могат да воят дела от името на група пострадали. Ако съдията отсъди в тяхна полза, производителите ще бъдат задължавани финансово да обезщетят потребители. Предвиждат се и по-големи глоби - до четири процента от годишния оборот на дружества.

Вера Йоурова - еврокомисар по правосъдие и защита на потребителите: "Днес ние приехме знакова промяна в европейското законодателство за потребителите, т. нар. Нова сделка за потребителите. Както Комисията обеща в началото на мандата си, ние ще дадем повече права на потребителите да се справят със съвременните предизвикателства. Трябва да помогнем на хората да се защитават от масивни злоупотреби с доверието им на потребители".

Европейците ще получат и по-големи права при пазаруването онлайн. Те ще трябва ясно да бъдат уведомявани дали стоката, която купуват в интернет, се продава от търговец или частно лице. Брюксел забранява и двойния стандарт при храните в различните държави на ЕС.

Вера Йоурова - еврокомисар по правосъдие и защита на потребителите: "Ще засилим борбата срещу двойния стандарт в храните. Променяме директивата за нелоялните търговски практики, така че да се сложи край на тези случаи. По този начин националните власти ще имат инструмента, който поискаха да предприемат действия срещу тази практика."

Брюксел обеща и повече прозрачност и научна обосновка при взимането на решения, свързани с безопасността на храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца в Русенско не ходят на градина, заради липса на възпитатели
Деца в Русенско не ходят на градина, заради липса на възпитатели
С 88 лв. увеличават заплатите на надзирателите и съдебните охранители
С 88 лв. увеличават заплатите на надзирателите и съдебните охранители