НОВИНИ

ЕК проверява Полша за върховенството на закона

Европейската комисия започва проверка на Полша дали приетото законодателство, свързано с Конституционния съд в страната, не противоречи на идеята за върховенство на закона. Потенциално Полша може да бъде лишена от право на глас в Европейския съвет, но Европейската комисия се надява проблемът да бъде решен чрез диалог. Освен заради съдебните назначения Полша предизвика критики и заради новия медиен закон, който позволява директна намеса на правителството в ръководството на обществените медии.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:33, 13.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Новото правителство на консервативната партия "Право и справедливост" отмени назначението на петима конституционни съдии, направено в последните дни на предишния кабинет. Това стана без да се чака произнасянето на съда, а полагането на клетва беше организирано много бързо.

Полският парламент прие закон, с който променя и начина на работа на Конституционния съд, което на практика ще означава, че отхвърлянето от съда на предложено от правителството законодателство, ще бъде почти невъзможно.

Започна кампания за овладяване и на разузнаването, и на обществените медии. В края на 2015 заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който наблюдава спазването на върховенството на закона, изпрати на Полша две писма. В тях изрази загрижеността си от случващото се. Явно отговор не е получен и днес Комисията започва проверка:

Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия: Целта е да се изяснят фактите по обективен начин, ситуацията да се прецени задълбочено и да започне диалог с полските власти, без да има предубеждения за вероятни следващи стъпки. Целта е да се предотвратят ситуации, при които да се постави под въпрос върховенството на закона. Искаме да се уверим, че то се спазва и да помогнем за намирането на решения, ако е необходимо.

Механизмът, по който ще бъде наблюдавана Полша, беше създаден през 2014 година. В най-лошия случай, ако се установи, че има сериозно и постоянно нарушаване на европейските ценности, може да бъде отнето правото на Полша да гласува в Европейския съвет. Това обаче е малко вероятно, защото Брюксел се надява проблемът да бъде разрешен чрез диалог. Освен това процедурата е продължителна, а и може да бъде блокирана от други страни от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама защити постиженията си в последното си годишно обръщение
Обама защити постиженията си в последното си годишно обръщение
Президентът връчва награди на деца
Президентът връчва награди на деца