НОВИНИ

ЕК с мерки срещу пластмасата за еднократна употреба

Европейският парламент прие мерки за насърчаване на консумацията на питейна вода, за да се намалят пластмасовите отпадъци. Евродепутатите гласуваха и ново законодателство, което забранява употребата на редица пластмасови изделия за еднократна употреба.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:51, 28.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

ЕП ограничава допустимите количества на някои замърсители като оловото, вредните бактерии и пластмасовите микрочастици в питейната вода. Това се прави с цел подобряване на качеството на водата и съответно увеличаване на консумацията, за сметка на бутилираната вода.

От държавите членки ще се изисква да подобрят достъпа до вода на публични места като инсталират повече обществени чешми. Ресторантите и заведенията трябва да се насърчат да предлагат безплатно чешмяна вода на клиентите си.

Намаляването на консумацията на бутилирана вода може да помогне на домакинствата в ЕС да спестят повече от 600 млн. евро годишно. По този начин се ограничават и пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, включително при морските отпадъци. Пластмасовите бутилки са сред основните замърсители на европейските плажове.

Европарламентът прие и закон, който забранява употребата на някои пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, клечки за уши и пластмасови дръжки за балони. Те излизат от употреба след 2021 година.

Въвеждат се и задължителни етикети за отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха окончателно промените в закона за вероизповеданията
Приеха окончателно промените в закона за вероизповеданията
Шестима души бяха задържани при акцията на икономическа полиция в Пловдив
Шестима души бяха задържани при акцията на икономическа полиция в Пловдив