НОВИНИ

ЕК иска от България резултати от стратегиите

Европейската комисия поиска от страната ни конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и в съдебната реформа. В годишния Мониторингов доклад се отбелязва напредъкът, постигнат от България през изминалата година, но се искат и още действия. На специална пресконференция в Министерския съвет тримата вицепремиери и министърът на правосъдието коментираха препоръките на Еврокомисията. В парламента партиите също дадоха своята оценка. Висшият съдебен съвет отказа да се саморазпусне, за каквото беше призован вчера от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:00, 27.01.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

В Брюксел официално беше представен редовният доклад за наблюдение на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

В доклада като положително развитие се определят промените в Конституцията, свързани с ВСС, изборът на главен съдебен инспектор, приетата стратегия за съдебна реформа, нагласата за промени в НК и НПК, както и опит за преразпределяне натовареността на съдилищата.

Като негативи са посочени процедурите за назначения във ВСС, както и това, че при сигнали за корупция и търговия с влияние Съветът действа едва след силен натиск.

Отбелязват се и подслушаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Европейската комисия иска гаранции, че разследването ще бъде прозрачно и безпристрастно.

Препоръчва се да се продължи съдебната реформа, да се създадат ясни дисциплинарни стандарти, да има задълбочена реформа на прокуратурата. Сега още няма големи резултати по делата за корупция по високите етажи на властта.

По отношение на борбата с корупцията, докладът отбелязва като положително приемането на съответната стратегия, като отрицателно - отхвърлянето на новия закон. Препоръчва се скорошното му приемане, както и постигането на конкретни успехи при разследването и наказването на корупция по високите етажи.

В частта за борба с организираната престъпност в документа е отбелязано, че специализираните съд и прокуратура са постигнали известни резултати, направени са промени в НПК относно укриването на престъпници, променен е Законът за конфискуване на незаконно имущество. Като недостатък се отбелязват все още сложните разпоредби, сплашването на свидетелите, както и все още много неразрешени случаи на поръчкови убийства.

Сред заключенията на Европейската комисия са, че стратегиите трябва да започнат да се изпълняват, както и че България трябва да спазва препоръките на Европейския съд по правата на човека за ефективно разследване на нарушенията.

Обнадеждаващо е, пише в доклада, че българските съдии се изказват публично в подкрепа на съдебната система. Препоръчва се да се осигурят условия за работа на Инспектората на ВСС и за обективно разследване на твърденията за корупция в Софийския градски съд.

;

Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК:
Българското правителство предприе редица много важни законодателни стъпки. Сега трябва да преминем към фазата на прилагането им, така че положението на място наистина да се промени. Българите много искат корупцията да бъде преборена и да бъде засилена независимостта на съдебната система. Наистина искаме да благодарим на премиера Борисов за предложението му да окажем на България техническа помощ, за да се случи това по най-добрия начин. Комисията е готова да помогне.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подлез тъне в тъмнина
Подлез тъне в тъмнина
Томислав Дончев: Без съдебна реформа, няма да има и инвестиции у нас
Томислав Дончев: Без съдебна реформа, няма да има и инвестиции у нас