Днешният мониторингов доклад на ЕК за България вероятно ще е последният

Европейката комисия ще оповести днес мониторинговия доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Очаква се това да бъде последният доклад за състоянието на правосъдната ни система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Новата Европейска комисия предлага нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава не само в България и Румъния, а във всички държави-членки на Европейски съюз. Вижте повече от нашия кореспондент Десислава Апостолова

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
преди 4 месеци
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Докладът за България и Румъния ще бъде публикуван в следващия час-два.

По информация на БНТ, това, което пише в него е, че няма насрочена следваща дата за следващ доклад. Това се тълкува като знак, че това ще бъде последният мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Следващата ЕК има намерение да въведе нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава, не само в България и Румъния, а във всички 27 държави-членки на ЕС.

Това, което се очаква да пише вътре в доклада е, че няма нови препоръки към България. Предстои да видим как ще бъдат формулирани нещата за Румъния, защото миналата година по отношение на Румъния заключението беше, че има отстъпление по отношение на спазването на принципите на правовата държава.

Очакват се коментарите както на ЕК, така и на българските евродепутати.


Топ 24
Най-четени