COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕК увеличава националните помощи за земеделски стопани до 25 000 евро

Европейската комисия прие преразгледани правила за държавната помощ в сектора на селското стопанство, с които се увеличава максималният размер на средствата, които националните органи могат да отпуснат за подпомагане на земеделските стопани, без да е необходимо предварително одобрение от Комисията, съобщиха от ЕК.

от БНТ
15:03, 22.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
увеличава националните помощи земеделски стопани 000 евро

Благодарение на това решение, държавите от ЕС ще имат възможност да увеличат подкрепата за земеделските стопани, без да се нарушава функционирането на пазара, като същевременно се намали административната тежест за националните органи.

Максималният размер на помощта, която може да бъде предоставена на едно земеделско стопанство за тригодишен период, ще се увеличи от 15 000 евро на 20 000 евро. За да се избегне евентуално нарушаване на конкуренцията, всяка държава от ЕС разполага с максимална сума на национално ниво, която не може да надхвърля. Националният таван се определя в размер на 1,25 % от годишната селскостопанска продукция на съответната държава през същия тригодишен период (в сравнение с 1 % съгласно сегашните правила).

Ако за даден селскостопански сектор съответната държава не изразходва повече от 50 % от общия си пакет за национална помощ, тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 000 евро, а националният таван – до 1,5 % от годишната продукция.

Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата по отношение на помощите, които отговарят на всички условия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европа предпазливо сваля ограниченията заради пандемията
Европа предпазливо сваля ограниченията заради пандемията
През 2020 г. Първа английска гимназия преминава към едносменен режим на обучение
През 2020 г. Първа английска гимназия преминава към едносменен режим на обучение