НОВИНИ

ЕК: В България, Кипър и Малта се прилагат схеми за т. нар. "златни паспорти"

В България, Кипър и Малта се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори, така наречените "златни паспорти", при не особено строги условия. Това се казва в доклад на Европейската комисия, представен днес в Брюксел. В други 20 държави, сред които България също фигурира, се прилагат и т. нар. "златни визи" - право на пребиваване в страна, отново срещу инвестиции. И двата вида схеми крият рискове от корупция, укриване на данъци и застрашават сигурността в Европа, смята Европейската комисия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:00, 23.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Еврокомисията за първи път представя обстоен доклад за схемите за гражданство и пребиваване срещу инвестици, които се прилагат в някоидържави от ЕС. Според Брюксел България, Малта и Кипър предоставят "златни паспорти" без да изискват притежателите им физически да пребивават в тези страни. Освен това проверките на личността и средствата на кандидатите не са надеждни. Не се използват ресурсите на Шенгенската информационна система. Брюксел препоръчва на трите държави засилен контрол, за да се гарантира, че схемите не са свързани с пране на пари и избягване на данъци. Комисар Вера Йоурова съобщи, че вече е информирана за намерението на България да промени законодателството си.

Вера Йоурова: Бяхме информирани от България, че страната ще премахне тази схема. В момента те работят по промяна, която ще доведе до премахването на предоставянето на гражданство срещу инвестиции и вероятно ще остане само схемата за пребиваване.
;

Йоурова припомни, че Брюксел следи резултатите от борбата с корупцията и организирана престъпност в България.

Вера Йоурова: Ние очакваме правосъдните органи да проследяват отделните случаи и да излизат със справедливи решения, които са прозрачни, за могат хората да видят как вътрешно се справяте с корупцията.

Според Брюксел схемите за предоставяне на пребиваване или "златните визи", които се използват в 20 държави от ЕС също крият рискове за сигурността на целия съюз. Липсва прозрачност и данни за броя на гражданите, които са се възползвали от тях. Еврокомисията ще създаде група от експерти, която ще работи подобряване на прозрачността, управлението и сигурността на схемите за гражданство и пребиваване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в София след гонка между полиция и трима заподозрени в кражба
Стрелба в София след гонка между полиция и трима заподозрени в кражба
ДРУГИТЕ новини: Празник в Рома
ДРУГИТЕ новини: Празник в "Рома"