НОВИНИ

ЕК засилва мерките срещу фалшивите новини преди евроизборите

Европейската комисия ще пусне преди изборите през май Система за бързо предупреждение за случаи на дезинформация. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел на конференция в Брюксел. Чрез системата държавите-членки ще могат бързо да изпращат сигнали за заплахи от дезинформационни кампании и ще координират как да се справят с тях.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:56, 29.01.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Европейската комисия представи днес първите резултати от действието на кодекса срещу дезинформацията, който големите интернет платформи доброволно подписаха миналата година. Според комисарите Мария Габриел и Джулиан Кинг "Фейсбук", "Туитър", "Гугъл" и "Мозила" вече са предприели мерки за борба с фалшивите новини като премахване на фалшиви профили, повече прозрачност и сътрудничество с проверители на факти.

Въпреки това остава още много за вършене преди евроизборите през май. Габриел очаква и повече прозрачност за източниците на политическата реклама в интернет.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Оттук нататък мониторингът ще бъде месечен - всеки месец ще даваме ясна представа за това какво е постигнато и какво още остава да бъде свършено.
;

Еврокомисията ще пусне в действие и Система за бързо предупреждение за случаи на дезинформация.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Това, което очакваме, е всяка една от държавите членки да посочи своята национална точка за контакт до март месец, за да може до март месец да бъде направено упражнение на европейско ниво, което да ни покаже до каква степен сме подготвени в реално време да следим, че започва дезинформационна кампания и много бързо тази информация да достигне до всички, така че да бъде подготвен общ отговор с цел тази кампания да се контрира".

Комисар Кинг съобщи, че въпреки предприетите действия, фалшивите профили във Фейсбук все още са между 3 и 4 процента или 80-90 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Има ли конфликт за парите на частните и държавните болници?
В „Още от деня“: Има ли конфликт за парите на частните и държавните болници?
Националите ни се събират на 17. февруари преди мача с Русия, играчи от „Сборная” с Мач на Звездите
Националите ни се събират на 17. февруари преди мача с Русия, играчи от „Сборная” с Мач на Звездите