НОВИНИ

Екатерина Захариева на Световния форум на жените външни министри в Токио

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на официална визита в Токио по покана на японския външен министър Тару Кону. Тя ще участва и в петия Световен форум на жените министри на външни работи и ще има поредица от срещи с представители на политическите и бизнес среди в Япония.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
21:30, 22.03.2019
Чете се за: 01:29 мин.
По света

В годината, в която стратегическото партньорство с Япония е приоритетна тема в европейския дневен ред, Екатерина Захариева обсъди с президента на японската агенция за международно сътрудничество Шиничи Китаока конкретни инвестиционни проекти у нас и в региона на Западните Балкани, с фокус върху малките и средни предприятия и обучението на експерти.

Инвестиционният бюджет на агенцията е близо 9 млрд. долапа долара и до момента е обучила в Япония над 800 български експерти от различни области.

Преди утрешната пета Световна среща на жените външни министри, ролята на жените в съвременния обществено политически живот бе акцент в срещата на вицепремиера Захариева с губернатора на Токио Юрико Койке.

Юрико Койке - губернатор на Токио: Знам, че България е страна с много силни жени, които са представени на всички нива в обществения живот. Вие сте на 18-о място в световната класация по този показател Япония е по-назад и се надявам да научим много от вашия опит.

С жени на най-високите нива в политиката и съдебната власт, страната ни действително е водеща в света, подчерта и министър Захариева.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: В измерването на Световната банка имаме 95 от общо 100 точки.

Юрико Койке е не само първата жена-губернатор на Япония, първият министър на отбраната и околната среда, а преди това и известен телевизионен водещ с много награди.

Днес тя включи Захариева и дипломатите ни в Токио и в своя първи в историята на олимпийското движение проект граждани и гости на Япония да станат част от летните олимпийски игри догодина тук, като дарят стари мобилни телефони и други електронни устройства, а от благородните метали в чиповете им след рециклиране да се изработят медалите за игрите.

Юрико Койке: Това е инвестиция в бъдещи медали за българските спортисти на олимпиадата - надявам се!

И пак на олимпийска тема, министър Захариева стана днес първият модел на кимоното с български мотиви, с което ще бъде воден българският отбор при откриването на олимпиадата. По поръчка на японския олимпийски комитет ще бъдат изработени общо 196 такива кимона със съответните мотиви от държавите участнички.

В най красивият за Япония сезон - цъфтежът на декоративните вишни сакура, президентът на най-голямата озеленителната компания тук, който лично се грижи за градините на премиера Шиндзо Абе, пък отправи покана към двама български студенти по озеленяване.

Саки Касуги - президент на Токийската озеленителна компания: Ще ги запознаем тук с традиционното изкуство на известните в цял свят майстори на японски градини.

Самият премиер Шиндзо Абе пък беше домакин тази вечер на официален прием за участниците в утрешната пета световна среща на жените външни министри и председателки на международни организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В борбата с рака: От БАН откриха антитуморни свойства в екстракт от канабис
В борбата с рака: От БАН откриха антитуморни свойства в екстракт от канабис
Петролни компании плащат милиони за информация срещу глобалното затопляне
Петролни компании плащат милиони за информация срещу глобалното затопляне