COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Екатерина Захариева разговаря в Берлин с германския си колега Хайко Маас

Българският външен министър Екатерина Захариева и германският първи дипломат Хайко Маас потвърдиха в Берлин, че на миграционната криза може да има само общоевропейски отговор. Първият ни дипломат подчерта усилията на нашата страна за преодоляване на бежанския натиск към Централна Европа и посочи, че от 2015 г. той е спаднал с 92%.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
11:39, 02.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Срещата на българския външен министър с германския ѝ колега се оказа в центъра на дълбоката правителствена криза във Федералната република. Темата бе една от основните в изявленията след разговорите и заради журналистическия интерес. Екатерина Захариева изрази разбиране за сложната ситуация в Германия:

Екатерина Захариева, външен министър: Аз съм убедена, че германските политици ще успеят да сближат позициите се, дори и да не са на едни и същи позиции, така че Европа и Германия да останат стабилни заедно. Нормално има дебати във всяка една от държавите. И много често разделяща е темата за бежанците и миграцията.
;

Хайко Маас изрази опасение, че начинът, по който се водят изострените дебати, застрашава както авторитета на Германия, така и на германското правителство.

Хайко Маас, външен министър на Германия: В момента се намираме не в мача, не дори в продълженията на мача, а във времето за дузпи. Надявам се, че това ще свърши конструктивно днес.

На въпрос на БНТ за отлаганото членство в Шенгенското пространство, германският външен министър изрази подкрепа за присъединяване, но в дългосрочен план.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: В почти всички балкански страни вече има случаи на коронавируса
Доц. Ангел Кунчев: В почти всички балкански страни вече има случаи на коронавируса
НАП започва масови проверки по Черноморието
НАП започва масови проверки по Черноморието