НОВИНИ

Екатерина Захариева се срещна с румънския премиер

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Букурещ с премиера на Румъния Виорика Данчила. Българският първи дипломат е на еднодневно работно посещение в северната ни съседка, в рамките на което ще изнесе и лекция на годишната конференция на румънските посланици по света.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:18, 26.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света
екатерина захариева срещна румънския премиер

Захариева и Данчила обсъдиха редица въпроси от двустранните отношения, както и резултатите от Българското и Румънското председателство на Съвета на ЕС.

“Радвам се да ви приветствам в Букурещ. Уверявам ви, че ние ще подкрепим вашето предложение за еврокомисар”, заяви румънският премиер Виорика Данчила. “Нивото на сътрудничество между нашите страни е наистина отлично”, добави тя.

“Румъния бе една от първите страни, които посетих като министър. Поздравявам вашите екипи за председателството на Съвета на ЕС - нашите две страни доказаха, че може да се справят перфектно с такива предизвикателства - заяви Захариева. - За съжаление, България и Румъния все още са много слабо представени в Европейската служба за външно действие, а ние имаме отлични дипломати. Назначението на Мирча Джоана за зам. ген.-секретар на НАТО и номинацията на Кристалина Георгиева за изпълнителен директор МВФ са примери, които трябва да бъдат следвани.”

Екатерина Захариева предаде на Данчила поздрави от премиера Борисов и положителната оценка на България за подписаните три меморандума по време на последното заседание на правителствата на двете държави на 29 март 2019 г. в Букурещ. Документите са за подобряване на корабоплаването на Дунав и транспортната свързаност, за малките и средни предприятия и за сътрудничество в областта на извънредните ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пендаровски: Има проблеми, но очакваме напредък в отношенията с България
Пендаровски: Има проблеми, но очакваме напредък в отношенията с България
Ердоган: Скоро вкарваме армията в Сирия
Ердоган: Скоро вкарваме армията в Сирия