НОВИНИ

Екатерина Захариева: Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа

Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интереса нито за тях, нито за страните-членки на ЕС да има страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини.

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 16.02.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Захариева уточни, че неформалната обстановка на срещата Гимних позволява повече честност и начертаване на по-далечен план и перспективи за политиките на ЕС, свързани с външната политика и сигурнността

Захариева уточни, че както и стратегията за Западните Балкани подчертава, е необходимо максимално сътрудничество във всичките сфери със страните от Западните Балкани и особено в сигурността и отбраната.

"Сигурността във всичките измерения. Сигурността, свързана с борбата с тероризма, с решаване на проблемите с мигрантската криза, но и тази свързана с енергетиката и социално и икономическото развитие", каза Захариева.
"На днешната среща имахме възможност да обсъждим сферите на действие със страните от Западни Балкани и Турция и да се съгласим, че бихме искали да видим по-силно участие и ангажимент от тяхна страна в мисиите на ЕС, но също така по-силен ангажимент и участие от нас в създаване на капацитет, в подпомагане и създаване на работещи институции в подпомагане на тяхното икономическо развитие", допълни външният ни министър.

Тя заяви още, че вчера външните министри са обсъждали представената от Комисията Стратегия за Западните Балкани.

"Това, което е много важно в тази стратегия, е че тя е много всеобхватна, дългосрочна. В същото време тя е честна стратегия, защото не създава нереалистични очаквания и не прави никакви компромиси по отношение на нашите изисквания и критерии. Но в същото време е много конкретна, защото начертава 6 сфери на действие с много основни инициативи, които ще приближат страните от Западни Балкани към пълноправно членство на ЕС", каза Захариева.

Тя заяви, че част от участниците смятат, че посочването на дата е нещо, което може да демотивира, а други считат, че датата трябва да е по-скорошна.

"Но както и двама комисари подчертаха, а същото е мнението на България, считаме, че тази дата е хоризонт и тя дава големи възможности. който е готов по-рано с условията - да бъде приет. Но в никакъв случай не не означава от друга страна, че настъпвайки на тази дата, ние ще направим компромис с условията, които са ясни за всички", допълни министър Захариева.

Това, което е много важно според нея и е било подчертано от всички колеги, е че страните от Западните Балкани, не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интерес нито за тях нито за страните- членки на ЕС да има така наречените сиви или черни дупки или страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на народната носия отбелязват в Дойче шуле в Русе
Ден на народната носия отбелязват в Дойче шуле в Русе
Съвместна пресконференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева
Съвместна пресконференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева