НОВИНИ

Екатерина Захариева участва в​ Конференция за мир и сигурност в Близкия изток

Във Варшава вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева участва в министерска среща за мир и сигурност в Близкия изток. Домакини са САЩ и Полша. Американският вицепрезидент Майк Пенс направи обръщение към участниците. Сред високопоставените участници в конференцията е израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:43, 14.02.2019
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Исторически - така анализаторите тук определят факта, че израелският премиер и външен министър Бенямин Нетаняху седна на една маса заедно с първите дипломати на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а също с външните министри от общо 70 държави в цели я свят, за да претоварят всички заедно по близкоизточният мирен процес.

С огромен интерес тук се очакваше зетят на президента Доналд Тръмп - Джаред Къшнър да разкрие поне малко детайли от дълго подготвяния от него и наречен вече „план на века“ за споразумение между Израел и Палестина.

Българският първи дипломат Екатерина Захариев заяви, че пред колегите ѝ тук във Варшава категорично е било заявено от американска страна, че планът, одобрен в неделя от президента Тръмп, ще бъде оповестен след изборите в Израел на 9 април.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Двете държави могат да съществуват и трябва да съществуват в мир и разбирателство при гарантирана сигурността на Израел.
;

Представителите на американската администрация тук на най-високо ниво в лицето на вицепрезидента Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео, категорично обявиха иранският режим като основна заплаха за мира и сигурността в света.

Майк Пенс - вицепрезидент на САЩ: "Настъпи време за нашите европейски партньори да се оттеглят от ядрената сделка с Иран и да се присъединят към нас, към нашия икономически и дипломатически натиск, необходим, за да дадем на иранския народ, на региона и на света, мира, сигурността и свободата, които заслужават".
Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: "Не може да се постигне мир и стабилност в Близкия изток без конфронтация с Иран. Просто не е възможно. Те имат пагубно влияние в Ливан, Йемен, Сирия, Ирак".

Именно заради тази позиция на САЩ, която предварително беше обявена и като тема на цялата конференцията, Русия отказа участие, а Германия и Франция не присъстват тук на ниво външни министри. Иран не беше поканен и остро заяви недоволството си като извика полският шарже да'фер в иранското външно министерство.

;

Екатерина Захариева подчерта, че основните различия по тази тема между повечето европейски държави и Съединените щати се крият в подхода. Европа вижда иранското присъствие в държави с конфликти като Йемен и Сирия. Притеснена е от това, че режимът в Иран постоянно развива балистичната си програма, но отнелият 12 години на световната дипломация план за Иран трябва да продължи да действа е общата позиция на болшинството европейски държави.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Настояваме Иран да спре ядрената си програма и докато Иран изпълнява тази част от споразумението, ЕС ще се опита да го задържи.

Всички участници в конференцията бяха единодушни, че за да бъде постигнат траен мир в Близкия изток този толкова широк форум не трябва да остане първи и последен а да има последователност и ясен план за действие в глобален мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведска компютърна програма разпознава потенциални терористи
Шведска компютърна програма разпознава потенциални терористи
Столичният общински съвет промени наредбата за прием в детските градини
Столичният общински съвет промени наредбата за прием в детските градини