НОВИНИ

Екатерина Захариева: Важно е да живеем в стабилен регион с демократични съседи

В студиото на „Още от деня“ заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че по време на председателството на България на Съвета на ЕС страната ни ще се стреми към това регионът да е стабилен, а съседните ни държави да са демократични и проспериращи. Тя отбеляза, че българите в Молдова са били много щастливи от откриването на българско консулство, което ще спомогне за културния обмен и бизнес отношенията между двете страни. Захариева изрази надеждата, че договорът с Македония ще бъде ратифициран следващата седмица в Народното събрание.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 02.11.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Екатерина Захариева заяви, че при посещението си в Молдова е останала впечатлена от това, че 50-е хиляди наши сънародниците там са запазили езика си, макар че той е бил забранен да се изучава в училище до преди 20 години.

Екатерина Захариева: Те поискаха по-близки връзки с България. На това консулство не гледаме като на консулство, а като на център на българската култура, сближаване на бизнеса. Те са с български произход и наистина са много щастливи, защото отворихме консулството бързо. Благодарих и на молдовското правителство.

Тя подчерта, че е нужно българските фирми да инвестират в Молдова, като допълни, че 16 фирми са проявили интерес за срещи с бизнеса там. Според нея е важно и българският бизнес да развива там работна ръка, която може да се използва у нас.

По въпроса с името на Македония, Екатерина Захариева заяви, че България отдавна е признала държавата под името Република Македония.

Екатерина Захариева: Важно е да се срещат хората, да подобрим инфраструктурата между двете държави. 500 хил. македонски граждани посещават България, а 350 хил. българи ходят в Македония. Въпросът е как ще се прилага този договор. От управляващата опозиция езикът към България е съвсем различен. Силният национализъм и кампанията срещу съседите показаха, че не водят до резултати.

Екатерина Захариева заяви, че ще се сформира комисия за историята, като целта ще е да не се политизира.

;

Екатерина Захариева подчерта, че за интеграцията на Западните Балкани отговорност трябва да поемат и европейските лидери, за което има сигнали.

Екатерина Захариева: Постигнахме силна подкрепа от страна на европейските институции. Посланието ни е, че не можем да направим реформите вместо тях. На Балканите не сме най-развитият регион, така че целта не е да се самоизтъкваме, а целта е да помогнем с каквото можем.

Според министъра на външните работи хората разбират важността на Европредседателството и интеграцията на Западните Балкани.

Екатерина Захариева: Ротационното председателство е веднъж на 14 години и не се знае дали ще продължи. Все повече чувам от хората темата Западни Балкани и те разбират, че това е добро за България.
;

По въпроса за правосъдната реформа Екатерина Захариева отбеляза, че от Европа се очаква напредък по важните обществени дела, като добави, че единствено приемането на Антикорупционния закон няма да е достатъчно.

Захариева заяви, че вярва в справедливостта на испанското правителство по въпроса са с Каталуния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ бе отличен в конкурса Сърце и слово срещу наркотиците
Екип на БНТ бе отличен в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците"
Върнаха лъва от разрушения войнишки мемориал пред НДК
Върнаха лъва от разрушения войнишки мемориал пред НДК