НОВИНИ

Eкип на БНТ полетя над София преди парада за Гергьовден

Военни хеликоптери вече започнаха да облитат София. Екип на БНТ се качи на един от тях. Той е и един от двата "Кугъра", които ще видим на 6 май в небето. Към този момент синоптиците обещават хубаво време за Деня на храбростта, а това е важно, тъй като облаците са единствената възможна пречка за въздушното шоу. Благой Цицелков и операторът Борис Сотиров - с поглед от високо.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор: Борис Сотиров
14:36, 04.05.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Двудвигателният вертолет "Кугър", който е на въоръжение в ВВС от 2006 г. е участвал в редица спасителни мисии. От миналата година на него се обучават и български парашутисти.

Машината е оборудвана с най-модерните системи за навигация. Именно това и позволява на вертолета да участва в редица спасителни и издирвателни операции. Днешната задача пред екипажа беше да направи тренировъчен полет в небето над София. Два "Кугър"-а ескортират съветския Ми-17. Машината, от която ще бъде спуснат националния флаг. Днес пилотите на трите летателни машини запазиха пълен синхрон по време на полета над столицата.

Капитан Божидар Славчев, борден инженер на "Кугър": Задачата за минаване на време е на водещия вертолет - Ми-17, за нас основната задача е да спазваме точния интервал и дистанция и да се получи правилната формация.

В небето над площад "Александър Първи" вече прелитат и три изтребителя "Миг-29". Какво ще видим в небето на 6 май, според пилотите зависи само от синоптиците.

Капитан Александър Цветков, командир на екипажа на Ми-17: Надяваме се по време на самия празник времето да позволи изпълняването на такава задача. За нас абсолютен минимум е долен край на облаците 150 метра да бъде над земната повърхност, за да можем да минем безпрепятствено да минем над трибуната.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов обитател в Парка за танцуващи мечки пристигна от Албания
Нов обитател в Парка за танцуващи мечки пристигна от Албания
Хърватският финансов министър оцеля при вот на недоверие
Хърватският финансов министър оцеля при вот на недоверие