НОВИНИ

Екип на БНТ пръв получи достъп до уникална гробница в центъра на София

Реставрират стенописите в късноантичната гробница, която беше открита в София по време на ремонтни дейности пред входа на Столичната община. Въпреки трудния достъп до находката, екипът ни се спусна под земята, за да снима уникалните стенописи по купола. Вижте повече в репортажа на Боряна Черганова и операторите Сергей Райнов и Кристиян Минчев.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
21:00, 11.10.2018
Чете се за: 01:02 мин.
Още
Доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Нашата наука е пълна винаги с изненади. Тук при строителни работи на тротоара, буквално край нашата светиня кръстител на града - се откри почти под повърхността тази изключително интересна късноантична гробница, която се датира най-вероятно в пети век.

Достъпът до гробната камера на улица "Московска" непосредствено до общината и храм "Света София" засега е много труден. Под земята на тротоара се слиза със стълба през малък отвор в тротоара. Това, което може да се види обаче е уникално.

Изненада за археолозите са добре запазените стенописи по купола идентична с тези на гробницата на Хонорий пред храма "Света София".

Доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Най-вероятно един и същ майстор или едно ателие е работило тук и е изписвало гробниците на по-богатите родове.

Следите от бетон по купола говорят, че през годините гробницата е намирана, но не е предизвикала интерес.

Доц. Тодор Чобанов, зам.- кмет на София: Вероятно още в края на 80-те години, когато тук е изграждан един много сериозен колектор, това е бетонен кожух, най-вероятно са опъвали секретни тогава кабели.
Юниан Мешеков, археолог: Минават едни водопроводи пред нея, те са разбили тази част от свода, благодарение на което сега успяхме да влезем вътре и да проучим мъничкото, което беше останало все пак. Подно ниво не се установи, но се фиксираха и вече работи реставратор, който фиксира запазените до момента флорални орнаменти на стенописването и двата кръста в Изток и Запад на сводното съоръжение и както и още един фрагмент от кръста в Север, който много малка част от него е запазена.

Гробницата ще бъде спасена, обеащаха от общината, а всеки преминаващ ще може да се върне назад във времето до пети век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище
Съдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище
Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас
Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас