НОВИНИ

Как Виенската филхармония се подготвя за Новогодишния концерт?

Коледните и новогодишни празници наближават. Оркестърът на Виенската филхармония вече подготвя Новогодишния концерт. Музиката на Щраус и Радецкия марш са задължителна част от програмата в Златната зала. 5 репетиции и 3 изпълнения на целия концерт са нужни за подготовката на оркестъра за тържествения ден. Наш екип се срещна с музиканта, който ще е първа цигулка на 1 януари. За красивия концерт и красивата сграда с Даниел Фрошауър разговаря Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
13:08, 19.11.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Да бъдеш не просто добър цигулар, а част от оркестъра, който пише историята на класическата музика. Днес името на първата цигулка на Виенската филхармония Даниел Фрошауър стои до това на велики композитори, работили в Музикферайн. Чайковски, Брамс и Вагнер присъстват в неповторимата атмосфера.

Даниел Фрошауър, цигулар: Един от върховете на австрийската култура е музиката, която изпълняваме в Музикферайн. За всеки музикант тази сцена е връх в кариерата му. Нужни са много търпение и репетиции, за да бъдеш тук. Трябва да посветиш своя живот на музиката и да бъдеш истински артист.

Години наред Даниел Фрошауър излиза на сцената по време на най-очакваното музикално събитие от света. Новогодишният концерт на Виенската филхармония. Ще видим изпълнението на цигуларя и в ефира на БНТ на 1 януари 2018 г.

Над 50 млн зрители в повече от 90 страни ще гледат Новогодишния концерт под диригентската палка на маестро Рикардо Мути.

Даниел Фрошауър, цигулар: У нас е заложено да започнем Новата година в хармония и мир със себе си и музиката, която изпълняваме на този ден изразява това. А всички телевизии, които го излъчват на живо, превръщат света в голяма концертна зала. Хората сядат заедно пред екрана и честват този момент с нашата музика. И мисля, че това обединение е част от нашия успех. Участвам за кой ли път в този концерт, но всяка година е ново предизвикателство. Не излизам на сцената с нагласата, че това е за пореден път.

22 първи цигулки и 4 концертмайстори са част от Виенската филхармония. Но Даниел Фрошауер смята, че на този връх няма конкуренция.

Даниел Фрошауър, цигулар: Всеки се вдъхновява от другия. Ако видя, че моят колега свири нещо много добре, бъдете сигурни, че аз също ще се опитам да достигна неговото ниво. Може би по-младите са с малко по-състезателен дух.

А как изглежда бъдещето на класическата музика, когато си в нейния център? Според цигуларя то е прекрасно и светло. Заради всички деца, които слушат оркестъра с притаен дъх.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индийка е новата Мис Свят
Индийка е новата Мис Свят
Празник на райската ябълка в Хрищени
Празник на райската ябълка в Хрищени