НОВИНИ

Екипажът на "Дръзки" реагирал бързо при катастрофата на хеликоптера в Черно море

Специалната комисия, назначена от министъра на отбраната, продължава разследването на инцидента с падналия военен хеликоптер "Пантер" в Черно море, при който загина 38-годишният командир на екипажа майор Георги Анастасов. Помощ на пострадалите е оказал екипажът на фрегатата "Дръзки" и водолазен катер, който е бил в близост до инцидента. Наш екип се срещна с участвалите в спасителната операция във военноморска база "Атия".

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
21:56, 14.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Командира на фрегатата "Дръзки" разказа, че при маневра хеликоптерът е закачил носовата мачта. По думите му било просто докосване, съприкосновение. След това от командния мостик внимателно наблюдавали поведението на машината.

Кап. 2 ранг Ивайло Иванов-ком.на "Дръзки": Имах някакви надежди, че след като го видях, че се насочи на запад, че може би е овладяна ситуацията и ще успее да се добере до базата "Чайка". Но тъй като не откъсвах поглед от хеликоптера, в момента в който го видях, че зависна на едно място ми стана ясно, че някъде там започва това падане.

Екипажът на фрегатата "Дръзки" реагирали светкавично и обявили спасителна операция. Към мястото на падането тръгнала десантната лодка "Зодиак" на борда на която са лекарят на фрегатата и водолазният инструктор. Въпреки отломките и керосина във водата водолазът се гмурнал и успял да извади заклещения в хеликоптера командир.

Ст. л-т Димитър Бахчеванов-водолазен инструктор: В такава ситуация, като доближихме и виждаш, че човек се нуждае от помощ-ти не мислиш за нищо друго.
Кап.д-р Христо Петров-лекар на "Дръзки": Оказването на първа помощ, които бяха извършени много бързо, в пълен обем, до пристигането на екипа от Военномедицинска академия, но за съжаление в този ден биологичните закони не бяха на наша страна.

Седмица след акцията мъжете едва сдържат емоциите си и не могат да се отърсят от преживяното. Екипажът на фрегатата „Дръзки", участвал в спасителната акция след авиокатастрофата с хеликоптера, утре ще бъде награден от военния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ликвидиран е стрелецът в Сан Франциско
Ликвидиран е стрелецът в Сан Франциско
Най-малко двама души са убити в престрелката в склада на Ю Пи Ес в Сан Франциско
Най-малко двама души са убити в престрелката в склада на Ю Пи Ес в Сан Франциско