COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Екологична катастрофа във водите на гръцкия остров Саламина

Втори ден Гърция се бори с екологична катастрофа в района на остров Саламина. Огромно нефтено петно достига до бреговете, след като в неделя танкер потъна на пристанището в Пирея. Местните жители твърдят, че властите не са направили достатъчно, за да се предотврати замърсяването.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:43, 13.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Нефтено петно, което се простира на повече от километър и половина. Авария на петролен танкер, пренасящ гориво от Атина, става причина той да потъне. Твърди се, че екипажът е успял да запуши пробойни и да предотврати изтичането на поне 90% от петрола, но според жителите на остров Саламина, големината на разлива показва друго.

Панайотис Зорбас, жител на о-в Саламина: Истинска катастрофа. Не знам дали това място - нарича се Лимнонас, не знам дали някога ще бъде годно за обитаване отново. Не разбирам как се случи това. Преди влизахме с рибарските си лодки в морето и рибите буквално скачаха при нас. Някой трябва да поеме отговорност за това, което се случи.
Никос Цакалидис, жител на о-в Саламина: Това е престъпление. Ако бяха взели мерки навреме, петролът нямаше да достигне до брега. Трябваше да почистят разлива още вчера.

В неделя 45-годишният танкер Агиа Зони 2 потъна с товар 2200 тона петрол и 370 тона корабно гориво. Екипажът е невредим, но причините за потъването на танкера все още не са известни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Все повече българи от Италия се завръщат у нас
Все повече българи от Италия се завръщат у нас
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"