НОВИНИ

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред МОСВ

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред Министерството на околната среда и водите. Те са недоволни от бездействието на институциите по случая с мина „Караманица" в Босилеград, както и от издаденото разрешение нова мина да започне да проучва възможностите за добив на злато в Кюстендилска област. Това стана причина и да поискат оставката на министър Нено Димов.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:42, 16.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Сръбски мини замърсяват с тежки метали притоците на река Драговищица, която се влива в българското течение на Струма. За това от месеци се оплаква местното население.

Ботьо Христов - председател на "Еко Био Правда", гр. Босилеград: Съдържанието на олово е 20 пъти над нормите, на мед 40 пъти над нормите.

Вследствие на това в региона имало ръст на онкологичните заболявания.

Екологична катастрофа протестиращите очакват не само в Босилеград, но и в Кюстендилска област.

Димитър Куманов - Сдружение "Балканка", гр. София: Там предстои да направят три нови ВЕЦ-а, тая отровна вода ще се движи само по тръбите им и ще се излива директно на българската граница в река Драговищица.
;

Още преди месец от екоминистерството им отговориха, че замърсяване на българска територия за момента няма. Министър Нено Димов днес се срещна с протестиращите граждани. Той припомни, че от Сърбия е поискана информация за качеството на водите на реката на сръбска територия и за дейностите, извършвани в района.

До дни той очаква да се срещне със сръбския си колега.

Като закъснели обаче определиха протестиращите действията на екоминистерството по случая с мина „Караманица", тъй като според тях е изпуснат законовия срок за реакция, определен от конвенцията за трансгранични оценки на въздействие.

Димитър Куманов - Сдружение "Балканка", гр. София: Всички води от флотацията се изхвърлят в едно дере, което е приток на река Караманица и тръгват към нас.

Според екоминистерството проектът за проучване за добив на злато в мина Злогош в района на община Кюстендил може да стане факт само след като се преминат задължителните процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще оцелее ли кабинетът Ципрас?
Ще оцелее ли кабинетът "Ципрас"?
Млада жена е била убита в столичния кв. Банишора
Млада жена е била убита в столичния кв. "Банишора"