Екозащитници настояват МС да отмени разрешението за втори лифт в Банско

Според еколозите представеният проект за изграждане на втори лифт на Банско е само първата стъпка към изграждането на километри писти в горската територия на парк Пирин. Екозащитниците настояват Министерският съвет да отмени разрешението си за изграждането на лифта.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
преди 2 години
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Петко Цветков, "Да остане природа в България": Еколозите определят представеният проект за изграждане на втори лифт на Банско като две чертички върху картата, които нищо не значат. Вторият лифт всъщност е ПР ход за откриване на пътя за изграждане на 330 км писти и 111 км съоръжения.

Екозащитниците са на мнение, че това е ясно още от 2014 г. когато концесионерът е представил първоначалните си планове.

Петко Цветков, "Да остане природа в България": По същото време изтече и една презентация в Болканлийкс, където много ясно са представени всички писти и съоръжения, които те планират да изградят.

От екоорганизацията също не вярват и в намеренията на концесионера за опазване на околната среда.

Петко Цветков, "Да остане природа в България": Смешни са и обещанията от страна на концесионера за това, че за отсичането на едно дърво ще има пет засадени нови. Тези обещания ги слушаме от 2000 година насам. Не сме свидетели на това, напротив обратното, виждаме, че те планират да ги разработват, да организират ново строителство, което е в противоречие със закона.

Еколозите запазват намерението си за национален протест на 4-и януари.

Топ 24
Най-четени