НОВИНИ

Антон Петров: Ако "Стомана" не взима вода от яз."Студена", кой ще плаща сметките

Ако "Стомана" не взима вода от яз. "Студена", кой ще плаща сметките и какво ще стане с "ВиК"-Перник, попита риторично Антон Петров, член на УС на "Стомана индъстри", в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 13.01.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Антон Петров, член на УС на "Стомана индъстри": Знаете ли, че 2,5 млн. са фактурирани. От тези 2,5 млн. 700 хиляди са на "Стомана". Ако "Стомана" не плаща тази сметка, знаете ли какво ще стане с "ВиК"-Перник? /.../
Когато "Стомана" плаща, защо да не ѝ дадеме повече да плати.

Той коментира искането на синдикатите да бъде разрешено на "Стомана индъстри" да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир "Студена" в случай на замръзване на алтернативните източници.

Антон Петров: Такъв е периодът - зима е. Ако замръзнат другите водоизточници, металургичното оборудване не може да бъде спирано и пускано лесно - това е огромна машина. Трябва да има някакво аварийно водоснабдяване.

"Откакто придобихме "Стомана" 2000 г., една от основните ни дейности беше да оправим водния цикъл на предприятието. Бяха инвестирани над 20 млн. лева още тогава. Точно, за да няма течове", каза още той.

Антон Петров: Само в последните 10 години от 4,5 млн. кубика сега сме стигнали да ползваме 650 хил. кубика на година. /.../Ние ползваме под 3% от водата на Перник, когато не използваме нашите водоизточници, а ползваме водата от яз. "Студена".

Предприятието използва всичките водоизточници, които има на територията си, включително нови сондажи, подпочвени води, заустване на дъждовните води, добави той. Най-вече оборотните води на "Стомана" се пречистват и се вкарват в производствения цикъл на предприятието.

Нито яз. "Пчелина", нито яз. "Лобош" могат да бъдат водоснабдяване на "Стомана", каза Антон Петров.

Антон Петров: "Лобош" е под нивото на водоснабдяване на "Стомана" - по-ниско е като надморска височина, и цялото оборудване, което е имало държавното предприятие "Напоителни системи" някога като помпи, тръби, е откраднато и то не съществува от десетилетия. Така че този водоизточник няма как да стигне до "Стомана".

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Специализирана полицейска операция на територията на с. Галиче
​Специализирана полицейска операция на територията на с. Галиче
Един загинал и 7 в болница след взрива в апартамент във Варна
Един загинал и 7 в болница след взрива в апартамент във Варна