НОВИНИ

Експерт по киберсигурност: Телеграм е основният чат канал за терористите от ИД

Как терористите от "Ислямска държава" са успели да достигнат до контакт с 16-годишен ученик от Пловдив и да го вербуват, и кой трябва да поеме отговорност за действията на момчето? Гост с коментар по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Любомир Тулев – експерт по киберсигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 10.06.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Още през 2015 г. статия в британско издание статия съобщава, че терористите използват способи именно от сферата на експлоатация на деца за набиране на нови бойци.

Любомир Тулев – експерт по киберсигурност: Намира се уязвима жертва, най-често тийнейджър, който не се разбира с околните и търси упование в интернет. Втората стъпка е да се покаже на това дете, че то не може да бъде разбрано от никой друг и след това, започва да бъде принуждавано да прави различни неща.
;

Влизайки в стаята, ако детето много бързо затвори браузър в компютъра или затвори телефона си и го остави настрани, това са индикации, които родителите трябва да забележат. Ролята на родителите се изразява в говорене, възпитание, допълни Тулев.

Любомир Тулев – експерт по киберсигурност: 34% от последователите на "Ислямска държава" ползват чат канала Телеграм за обмяна на информация. Тази мрежа е създадена от руски предприемач, като дори имаше спор дали Русия контролира въпросния канал, което в крайна сметка беше отречено.

Вижте целия разговор с Любомир Тулев във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е причината за агресията на кучетата, които нападнаха човек до смърт?
Каква е причината за агресията на кучетата, които нападнаха човек до смърт?
Жертва и ранени след рухване на строителен кран в Далас
Жертва и ранени след рухване на строителен кран в Далас